Een grijze kat zit naast een vaas met bloemen
Tags:

“En hoe vaak ik ook zeg dat ze eraf moet of dat ze het niet mag doen … het helpt gewoon niet. Ze doet het toch. Dan zie ik haar gezicht al veranderen. En ik zie haar gewoon denken van – pff ik doe lekker mijn eigen zin. En als ik op tafel wil springen dan doe ik dat.”

Als haar kat dan op het aanrecht of de tafel springt, begint Alberta tevergeefs te roepen: “Van tafel komen, jij!”.

Soms schrikt haar kat en springt ze snel weg. Soms werkt het niet. Dan gaat Alberta er met een handdoek achteraan om haar weg te jagen. Want al die kattenpootjes op het aanrecht en de tafel is niet hygiënisch.

Dat ben ik met haar eens … katten wassen zich regelmatig maar het kan goed zijn dat ze net uit haar kattenbak kwam voor ze op het aanrecht sprong.

“Ze stond plots stil … ze keek me aan … en hup … daar hadden we het …”

Alberta was nog niet klaar met haar verhaal .. nee … ze vertelde me dat haar kat meer en meer op de tafel en het aanrecht sprongen. En dat ze zelfs wraakzuchtig was geworden.

Wat laatst sprong haar kat weer op het aanrecht. Alberta riep op haar en gooide een handdoek om haar weg te jagen. Dit lukte … de kat sprong van het aanrecht. 

Maar ze bleef in de keuken rondhangen… wat snuffelen en haar wang tegen de keukenkast wrijven.

“Maar plots stond ze stil … ze draaide haar kop … keek me recht in de ogen aan … en toen ineens hup … daar hadden we het … ze begon tegen mijn keukenkast te sproeien”.

Een getijgerde kat met groene ogen kijkt op - ze ging gewoon voor me zitten en plaste
Ze ging gewoon voor me zitten … keek me aan … en plaste …

“Je kan je voorstellen dat ik heel kwaad was. Waar haalt die kat het lef vandaan om eerst een plekje uit te keizen, me dan recht aan te kijken alsof ze wil zeggen “Ik zal je eens goed liggen hebben” en haar urine te sproeien.”

Alberta dacht dat haar kat wraak had genomen omdat ze haar had weggejaagd van het aanrecht.

Maar katten kunnen niet wraakzuchtig zijn …

Als haar kat sproeide uit wraak, zou haar kat eerst nadenken over de afgelopen gebeurtenissen. Ze zou analyseren dat ze het niet fijn vond dat Alberta haar van de kast afjoeg. Vervolgens zou ze iets bedenken om haar baasje terug te pakken. En dan zou ze haar plannetje uitvoeren. 

Dat kunnen katten niet … zij hebben er gewoon niet de hersenen voor. Katten hebben geen prefrontale cortex zoals wij mensen en kunnen dus situaties op die manier niet analyseren. Ze kunnen geen wraak nemen of mensen plagen. Dit is anatomisch gezien gewoon niet mogelijk.

Afbeelding van de hersenactiviteit - om te verklaren waarom de kat gewoon voor me ging zitten en plaste
Katten hebben geen prefrontale cortex waarmee ze een situatie analyseren of plannetjes smeden.

Katten zijn wel slim en kunnen dingen leren. Ze kunnen perfect leren als A zich voordoet dan doe ik B. Dat is waarom je hen wel commando’s kan aanleren. Maar het zou een beetje raar zijn dat Alberta (zelfs onbewust) haar kat geleerd heeft om te sproeien als ze haar van het aanrecht jaagt. Theoretisch gezien is het mogelijk. Maar uit het verhaal dat ze me vertelde, maakte ik vooral op dat haar kat gewoon natuurlijk gedrag vertoonde.

Sproeien is instinctief en voor een kat volledig normaal gedrag. Alleen is het voor baasjes niet zo fijn als de kat met urine sproeit in huis. Dat is vies en stinkt heel erg.

Maar voor je kat is er geen vuiltje aan de lucht, zij doet gewoon wat de natuur haar voorschrijft te doen.

Sproeien is instinctief en volledig normaal gedrag.

Dus hoe leer je je kat dan af om te sproeien als dit voor haar zo’n instinctief gedrag is?

Wel, eigenlijk kan je dit niet afleren. Want het sproeien is voor haar belonend. En gedrag dat belonend is, zal je kat herhalen. 

Het is dus de kunst om te achterhalen waarom het sproeien belonend is voor je kat. Waarom doet ze dit? Wat motiveert haar om dit te doen? Vanuit welke nood doet ze dit?

Als je dit weet, kun je kijken hoe je op een andere manier aan de behoeftes van je kat kan tegemoetkomen. Zodat ze sproeien niet meer nodig heeft om aan haar noden te voldoen.

En dan zal ook het sproeien ophouden.


Download nu mijn praktische video ‘Verlos jezelf van het plasprobleem van je kat’. En krijg een extra bonus waarmee je direct aan de slag kan om het vervelend plasgedrag op te lossen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *