Een zwarte kat springt uit een kattenbak
Tags:

Veerle vroeg zich af waarom haar kat zo kieskieurig en koppig was … het was bijna identiek dezelfde bak, de korrels waren hetzelfde en hij stond op een betere plek in de woonkamer. Waarom had ze toch al dat geld voor niets uitgegeven …

En ja, ik gaf haar gelijk … katten zijn kieskeurig als het op hun kattenbak aankomt.

En dit is naar mijn mening volledig terecht!

Je behoefte doen was een tricky business.

Katten gedragen zich niet bewust koppig of kieskeurig. Maar ze doen wat hun instinct hen ingeeft.

Onze huiskatten stammen af van de wilde woestijnkat. Zij was een jager maar ook een prooidier. Het was dus gevaarlijk om je behoefte te doen. Je moest alles goed in de gaten houden om te vermijden dat er een roofdier ongezien dichterbij zou sluipen. En dat ze een maaltijd werd van een ander dier. Je behoefte doen was dus een tricky business.

En dat is het voor onze huiskatten nog steeds.  Het is voor hen dus cruciaal dat de kattenbak op een locatie staat waar zij zich veilig voelt. Waar dus niet jan en alleman continu passeert, veel lawaai is of andere dieren voorbij komen.

Daarom ook hebben katten het liefst een bak waar ze een 360° view hebben. Zodat ze eventueel gevaar op tijd kunnen opmerken.

Ze willen hun uitwerpselen kunnen begraven zodat roofdieren hun geur minder snel oppikken. En ze dus meer kansen hebben om te overleven.

En ze prefereren een ondergrond die aangenaam is voor hun pootjes. Het liefst een kattenbakvulling die lijkt op het woestijnzand van weleer.

Een zwarte kat zit naast een automatische kattenbak - want katten zijn kieskeurig op hun kattenbak
Katten zijn terecht kieskeurig op hun kattenbak.

Ik legde aan Veerle de toiletgewoontes van katten uit en waar dit vandaan kwam. Bovendien vroeg ik door naar de locatie waar ze de nieuwe kattenbak gezet had. Deze bleek nu op een mooi plekje in de woonkamer te staan… Maar wel vlak naast het grote raam naar de tuin, de eettafel en de zetel.

Al snel bleek dat haar kat zich niet veilig voelde bij al die passage en bij de angst dat er elk moment weer een kat kon passeren in de tuin. Deze kattenbak was volgens haar instinctief gevoel dus geen veilige locatie om haar behoefte te doen … dus liet ze de bak links liggen…

Veerle heeft de bak geleidelijk aan verplaatst naar de berging. Daar zijn geen ramen en de familie komt er enkel om iets uit de voorraadkast te halen. En binnen de dag was haar kat op de nieuwe bak geweest.

En Veerle … die was tevreden dat ze niet voor niets die nieuwe kattenbak had gekocht.

Heb jij een kat die niet alleen kieskeurig is op haar bak maar ook regelmatig op andere, onaangename plekken haar behoefte doet? Download dan nu mijn praktische video ‘Verlos jezelf van het plasprobleem van je kat’. En krijg een extra bonus om direct dat vervelend gedrag aan te pakken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *