4 katten zitten op het aanrecht
Tags:
een grote, langharige kat ligt op een houten stoel
Vaak leren katten dat agressie dé manier is om te krijgen wat ze willen.

Onze katten zijn slim en je kan hen best veel leren. Denk maar aan een blikje voedsel of zakje met wat lekkers dat je open doet … en hup … ze komen aangerend. Of je staat aan het koffieapparaat en je kat zit naast je. Omdat ze geleerd heeft dat ze wat lekkers of aandacht krijgt als jij aan het koffieapparaat staat.

Ook ander gedrag zoals bijvoorbeeld agressie kan ontstaan, in stand gehouden worden of verergeren doordat ze er iets uit leren.

Ze beklimt de ladder van agressie en komt bovenaan uit bij krabben en bijten.

Stel dat je kat het op een gegeven moment niet meer leuk vindt om geaaid te worden, ze heeft er genoeg van. Dan wordt het strelen een negatieve prikkel waarvan ze wil dat die stopt. Ze vertoont hiervoor lichaamstaal om dit aan ons duidelijk te maken. Maar katten gebruiken andere lichaamstaal dan wij. En we merken deze voor ons subtiele signalen niet altijd op.

Je kat leert dan dat deze signalen niet het gewenste effect hebben. Ze zal dus andere lichaamstaal ‘zoeken en uitproberen’ om ervoor te zorgen dat deze onaangename situatie stopt. Bijgevolg beklimt ze als het ware de ladder van agressie. En zo komt ze bovenaan uit bij krabben en bijten alvorens wij door hebben dat ze iets niet fijn vindt. En stoppen met strelen.

een kat kijkt naar een beeldscherm vol katten - een digitale meeting tussen katten
Gedrag waarmee je kat krijgt waar ze behoefte aan heeft, is belonend. Ze zal dit gedrag dus vaker vertonen.

Daardoor leert je kat dat agressief gedrag dé manier is om te zorgen dat die vervelende situatie stopt. Ze zal dit gedrag in een volgende gelijkaardige situatie dus sneller terug vertonen. Want ze heeft geleerd dat dit werkt. 

En zo stimuleren kattenbaasjes onbewust het agressief gedrag van hun kat, houden ze deze agressie in stand of verergert dit gedrag.

Meer weten?

  • Bekijk dan mijn video over het lerende aspect bij agressie.

Wil je leren hoe jij je kat kan laten afdalen van die ladder en agressief gedrag kan afleren? 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *