een getijgerde kat spert haar bek wijd open
Tags:

Als een kat iets ervaart als onaangenaam zal ze gedrag vertonen om dit duidelijk te maken. Uiteraard gebruikt zij andere lichaamstaal dan mensen om te vertellen dat ze gestresst is. En wij mensen pikken deze kattentaal niet altijd op omdat wij er met onze mensenogen naar kijken.

een zwarte kat zit op het dak en je ziet enkel haar ogen en oren
We kijken nog te vaak met onze mensenogen om katten te ‘lezen’.

Als die lichaamstaal niet werkt, zal je kat ander gedrag ‘uitproberen’ om met die negatieve prikkel om te gaan. Ze leert dus welke signalen wel of niet werken. En vaak beklimmen ze zo een hele ladder van signalen en gedrag. Tot ze bovenaan bij meppen, krabben en bijten uitkomen. 

En vaak merken we dan pas op dat er iets aan de hand is. Omdat dit voor ons duidelijkere signalen zijn. Dit wordt visueel voorgesteld in de ladder van agressie.

Hoe ziet de ladder van agressie eruit?

De ladder bestaat uit verschillende kleuren, gaande van groen onderaan naar geel, oranje en rood bovenaan. De signalen in de groene kleur bevatten lichaamstaal die voor ons mensen zeer subtiel is en waarbij de kat zich nog redelijk ok voelt. Het gaat dan bijvoorbeeld om kort met de oren flapperen of verwijde pupillen. 

Bij de gele signalen voelt de kat zich gestresst. Maar ook deze signalen zien wij mensen al eens over het hoofd. Het gaat dan bijvoorbeeld om kort likken aan de bovenlip of een ander lichaamsdeel of het haar op de rug dat lichtjes omhoog staat.

De oranje signalen zijn vaak al duidelijker maar kunnen fout geïnterpreteerd worden. En ze wijzen er op dat de kat zich slecht voelt. Het gaat over bijvoorbeeld de oren naar achter houden en zich verstoppen.

De rode signalen duiden op een verlaagd welzijn van je kat en een negatieve impact op haar levenskwaliteit. Maar helaas worden deze signalen door mensen vaak beschouwd als normaal gedrag van je kat. Het gaat hier over meppen, krabben en bijten.

een wit-rosse kat ligt neer en geeuwt
Sommige lichaamstaal is zeer subtiel of plaatsen we niet in de juiste context.

Hoe kan je de ladder gebruiken?

Gebruik de ladder van agressie vooral om je bewust te worden van de subtiele lichaamstaal van je kat. Leer haar beter kennen zodat ze niet hoeft te leren dat agressie de énige manier is die werkt

Plaats de signalen uiteraard altijd in de juiste context. Een kat die aan haar bovenlip likt net nadat ze gedronken heeft, haalt wellicht wat waterdruppels weg. Of een kat die ontspannen ligt maar verwijde pupillen heeft, kan misschien betekenen dat ze in het de weinig verlichte kamer probeert te zien. 

Ook nog handig om te weten is dat niet elke kat de ladder van agressie mooi trede per trede beklimt. Soms slaat ze al eens één of meerdere treden over. 

een witte kat kijkt angstig en steekt tong een beetje uit
Gebruik de ladder van agressie en ga je kat bestuderen zodat je haar subtiele lichaamstaal leert.

Ga je kat dus bestuderen. Kijk welke lichaamstaal van de ladder je kan ontdekken en wat dit misschien kan zeggen. 

Wil je hier meer over weten?

Check ook mijn andere artikels over agressie:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *