een rosse kat ligt in het gras en reikt met haar voorpoot naar een blaadje in de lucht
Tags:

Je kat heeft vaak geleerd om zich agressief te gedragen omdat dit de enige manier is om te krijgen wat ze wil. Zoals aandacht of stoppen met strelen of een afstand tussen haar en iets waar ze bang van is.

Ze heeft geleerd dat haar subtiele lichaamstaal niet werkt en dat bijten en meppen haar wel beloont. Want vaak dan hebben wij kattenbaasjes het pas door dat ze iets niet ok vindt en trekken we onze hand terug of nemen afstand. 

Ze beklimt dus de ladder van agressie en leert dat agressie hét gedrag is dat belonend is. Het is dus niet zo makkelijk om haar die ladder terug te laten afdalen.

Je kan een kat niets afleren, alleen iets aanleren.

Want je kan een kat heel moeilijk iets afleren. Je focust dus best op gewenst gedrag aanleren. Je wil dus dat ze leert dat rustiger gedrag en subtielere lichaamstaal belonend zijn. En dat agressie haar niets oplevert.

Stel dat je kat mept of bijt als je haar een tijdje streelt. En dat je dit agressief gedrag wil ‘afleren’. Dan wordt het wat moeilijk om de belonende factor van de agressie weg te nemen door haar meppen en bijten te negeren. Lijkt me een pijnlijk situatie …

een rosse kat wordt op de onderkant van haar rug gestreeld
Het lijkt me een pijnlijke situatie om het meppen en bijten van je kat te tolereren.

Wat je wel kan doen is zorgen dat je stopt met strelen voor het moment dat zij het beu begint te worden. Hiervoor moet je je onderdompelen in de taal van katten. Je moet haar signalen goed kunnen lezen om te weten wanneer ze het strelen nog steeds zalig vindt en dan stoppen. Dus voor er bij haar ook maar een klein beetje het gevoel ontstaat dat het strelen niet meer leuk is, ben jij al gestopt. 

Hoe doe je dit?

Door haar slechts 1 aai te geven. Of enkele aaien, naargelang hoe snel ze agressie gebruikt. En doe dit eventueel meerdere keren per dag. En streel haar enkel als zij daar zin in heeft en jou haar toestemming geeft. Als ze op haar rug ligt en haar buik laat zien, wil ‘hallo’ zeggen maar daarom niet ‘aai me’.

Zo leert je kat dat zij de controle heeft en dat strelen een fijne ervaring is.

Uiteraard werkt dit enkel als iedereen in je gezin zich hier consequent aan houdt.

een zwart-witte kat zit tussen de kerstlichtjes
Iedereen van het gezin moet zich consequent houden aan de richtlijnen.

Je kan het agressieve gedrag van je kat dus niet afleren. Maar je kan haar wel leren dat strelen fun is. Door haar eerst toestemming te vragen, aaisessies heel kort te houden en te zorgen dat iedereen in het gezin zich hier aan houdt. Vermijd dus dat je kat agressie nodig heeft om een onaangename ervaring te laten stoppen door te zorgen dat er geen onaangename situatie is. 

Meer weten?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *