Kat werkt op laptop
Tags:

Je kat trainen is onmogelijk, het heeft geen nut en ik heb daar geen tijd voor.

Dat dacht ik enkele jaren geleden. Maar dankzij het boek “Zo train je je kat” van Sarah Ellis en John Bradshaw heb ik die mening herzien.

Katten worden vaak omschreven als onafhankelijk, koppig en absoluut niet te trainen. Maar dat is een misverstand. Je kan katten trainen en commando’s aanleren.  Mijn kat Ziva geeft een high five als ik haar dat vraag. Soms is dat nog met uitgestrekte klauwen erbij … auwch … maar dat zijn we aan het bijschaven.

Kat aan leiband krijgt snoepje
Je kan katten leren om met een tuigje te wandelen.

Klanten trekken soms grote ogen als ik hen voorstel om hun kat te trainen om probleemgedrag te verbeteren. Maar als ik hen dan vraag of hun kat komt aanlopen als ze een potje natvoer open trekken dan zeggen ze vaak ja. Of hun kat wegvlucht als ze het reismandje voor de dierenarts neerzetten? Dan antwoorden ze ja. Of hun kat miauwt als ze naar buiten wil of iets te eten wil? Dan zeggen ze ja.

Katten zijn dus wel degelijk in staat om iets te leren. En het maakt dan niet uit welke karaktereigenschappen ze hebben. Hun hersenen beschikken over de mogelijkheid om te leren.

Maar waarom zou ik dat doen, mijn kat iets leren? Ik heb daar de tijd niet voor.

Je kat enkele commando’s leren verbetert jullie onderlinge communicatie. Je kat weet wat jij wil zeggen. Jij wordt voorspelbaarder voor je kat. Ze gaat je meer vertrouwen en zich op haar gemak voelen. En andersom ervaar jij een fijne relatie met je kat omdat ze naar je luistert als je bijvoorbeeld vraagt om naar je toe te komen.

Bepaald gedrag aanleren zorgt ook voor een betere gezondheid voor je kat. Trainen en leren stimuleert haar hersenen en houdt deze fit. Daarnaast kan het zorgen voor een stressverlaging in haar dagelijks leven, wat haar gezondheid bevordert. Denk maar aan katjes die bang zijn voor mensen trainen om rustig te zijn in de buurt van mensen. Of je kat leren dat ogen, oren en tanden nakijken fun is zodat een bezoek bij de dierenarts vlotter verloopt… voor je kat … jezelf … én de dierenarts.

En dit hoeft helemaal niet veel tijd te kosten. Met 5 minuutjes trainen per dag kom je al een eind. Katten verliezen soms snel hun interesse dus beter kortere trainingsessies dan één lange per dag. En geloof me, je zal overstag gaan … als je haar zo mooi ziet zitten … met haar grote ogen naar je kijkend … en vragend “yes, wat komt er nu? En krijg ik dan weer zo’n lekker snoepje?”.

Donkere kat staat op achterpoten
De kunst is om het juiste, gezonde snoepje te vinden waarvoor ze willen trainen.

Hoe pak je dat nu aan, je kat trainen?

Wie mij al een beetje kent, weet wat er nu komt. De eerste stap is, jawel, de voorbereiding. Je leert je kat beter kennen door uit te zoeken welke snoepjes ze lekker vindt en voor welke snoepjes ze echt een moord zou begaan. Dit kunnen ook haar gewone brokken zijn of gezondere snoepjes zoals kleine stukjes gekookte kip. Vermijd te veel commerciële snoepjes per dag om haar gewicht op peil te houden.

Vervolgens bedenk je wat je haar eerst wil aanleren. Je maakt dan een stappenplan van alle kleine stapjes die ze daarvoor moet zetten. Je bepaalt hoe vaak per dag je gaat trainen, wanneer, waar en wie deze training zal geven. Katten houden van die routine en voorspelbaarheid.

En dan ga je gewoon proberen.

Kat werkt op laptop
Net zoals het voor mensen niet goed is om een hele dag achter de computer te zitten, hebben katten ook wat uitdaging nodig.

Als je op zoek bent naar een goed en betrouwbaar boek over katten trainen, kan ik “Zo train je je kat” van John Bradshaw en Sarah Ellis aanbevelen. Zij zijn experten op het vlak van dierengedrag en training. Ze baseren al hun info op wetenschappelijk bewezen kennis en bakken ervaring. Je krijgt ook veel inzichten over hoe je kat in elkaar zit en van waar bepaald gedrag komt.

Het boek is ook doorspekt met praktische tips over do’s en don’ts. En ze stellen je gerust als je een bepaald gedrag ziet waarvan je je afvraagt of dit normaal is. De ondertitel van het boek is niet voor niets ‘Een praktische gids om het leven van je kat (en dat van jou) prettiger te maken’.

Het enige wat voor mij ontbreekt als kattenbaasje zijn handige A4-stappenplannen of checklists om direct aan de slag te gaan. Zoals een stappenplan om je kat te leren in het reismandje te gaan of de oren te laten nakijken. Het staat wel uitgebreid uitgelegd in het boek maar als je echt gaat trainen is het wel makkelijk om een checklist te hebben van stap 1, doe dit. En stap 2, doe dat. Dus zo’n checklist moet je zelf nog even uitschrijven. Maar verder een prima boek als je wil starten met het trainen van je kat!

Dus voilà, gooi je vooroordelen dat je een kat niet kan trainen overboord. En probeer het eens uit. Wie weet ben jij na enkele keren ook wel verkocht…


Boek ‘Zo train je je kat‘ van John Bradshaw en Sarah Ellis.

Tip: je kan dit boek ook vaak in de bibliotheek vinden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *