Getijgerde kat miauwt bij de deur

Ik heb echt alles al geprobeerd maar mijn kat blijft buiten haar kattenbak plassen.

HET LEVEN VAN JE KAT BINNENSTE BUITEN GEDRAAID

Om een probleem met de kattenbak op te lossen, gaan we op zoek naar dé oorzaken voor het probleemgedrag. Waarom plast je kat buiten haar kattenbak. Gaat het alleen om plassen of ook om kakjes. Waar komt het gedrag vandaan, hoe is het gegroeid en welke factoren houden het in stand of verergeren het. Van zodra we dit blootleggen, kunnen we zoeken naar blijvende oplossingen.

Ok, klinkt allemaal logisch. Maar hoe zoeken we die oorzaken? Fluister ik zacht enkele vragen in het oor van je kat en wacht ik geduldig tot zij haar verhaal tegen me doet? Euh … nee. Ik denk dat ik lang zou kunnen wachten…

Baasjes zoeken naar oplossingen… proberen van alles uit… kopen dure kuisproducten… maar niets lijkt echt te werken.

Hoe pak ik het dan wel aan? 

Bij een plas- en/of kakjesprobleem met de kattenbak is het cruciaal dat je eerst je dierenarts raadpleegt en een medisch onderzoek laat uitvoeren. Plasproblemen bij katten worden vaak veroorzaakt door medische problemen. 

Hoe dan ook is het nuttig om het probleem met de kattenbak daarna met een dierengedragstherapeut te bespreken. Want het medisch probleem is misschien veroorzaakt door stress of bepaald gedrag van je kat. En als we deze dieperliggende oorzaak niet onthullen en aanpakken, lopen we het risico dat je kat chronische, medische problemen ontwikkelt.

Kat met blauw en bruin oog komt kijken achter de gordijnen - probleem met kattenbak
Bij problemen met de kattenbak is het aangeraden om je kat medisch te laten onderzoeken door je dierenarts.

SAMEN OP STAP

Om het probleemgedrag op te lossen doorlopen we samen 4 stappen: 

 • De intake
 • De diagnose
 • De prognose
 • Het behandelplan

De eerste stap is een zeer belangrijke stap. Hiervoor nemen we dan ook de nodige tijd. Tijdens deze intake graven we namelijk naar de achterliggende oorzaak(en) van het probleemgedrag. Op voorhand vul je een vragenlijst in met allerlei gegevens over je kat, je gezinssituatie, de leefomgeving van je kat, haar verleden, enz.

Ik heb ook een plan van je thuis nodig met alle plaatsen waar je kat geplast heeft, waar alle (dus van al je katten als je er meerdere hebt) etens- en waterbakjes, kattenbakken, verstop- en krabplaatsen zijn en waar alle katten slapen.

Trek hier voldoende tijd voor uit. Want de vragenlijst geeft me essentiële inzichten over het leven en de leefomgeving van je kat. En het is belangrijk dat we bepalen of het probleem gaat over behoefte doen buiten de kattenbak of sproeien. Want sproeien vraagt een heel andere aanpak.

Vervolgens gaan we in een gesprek van een uur tot anderhalf uur dieper in op het probleemgedrag met de kattenbak. Het doel is dat we graven … en spitten … en alle details hiervan bloot leggen. Verwacht je dus aan een gesprek met heel wat vragen ;-). 

Het succes van een behandelplan hangt af van de bereidheid van jou en je gezin om de nodige inspanningen hiervoor te leveren. 

Daarna analyseer ik alle informatie en breng deze samen. Per mogelijke reden van het probleem met de kattenbak bekijk ik welke informatie uit de intake in het voor- en nadeel van elke oorzaak spreekt. Hieronder vind je enkele mogelijke oorzaken voor plassen buiten de kattenbak: 

 • Je kat houdt niet van haar kattenbak, de gebruikte korrels, de geur in de kattenbak.
 • Ze vindt de locatie van de kattenbak niet veilig genoeg.
 • Een andere locatie is voor haar veel aantrekkelijker om haar behoefte te doen.
 • De ondergrond van deze locatie is aangenamer.
 • Ze vindt haar kattenbak niet proper genoeg.
 • Het is niet comfortabel voor haar om tot in de kattenbak te geraken.
 • Ze is bang of heeft stress als ze in de kattenbak zit. Of ze wil meer privacy als ze haar behoefte doet.
 • Ze heeft ouderdomsproblemen zoals cognitief disfunctiesyndroom.
 • Ze heeft een medisch probleem zoals artritis, constipatie, polyurie (overmatig plassen in grote hoeveelheden), polydipsie (extreme dorst) of blaasproblemen.

Elke mogelijke oorzaak wordt dus bekeken vanuit het leven, de leefomgeving en de persoonlijkheid van je kat. Voor elke reden bepaal ik zo objectief mogelijk of dit één van de oorzaken van het probleem met de kattenbak is of niet.

Rosse kat ligt in een terracotta pot met olijfboom in - probleem met kattenbak
Om kattenbakproblemen op te lossen houd ik rekening met de leefomgeving en persoonlijkheid van jouw kat.

DE ROUTEPLANNER

Alle oorzaken worden dan samengebracht in de diagnose. Hierin beschrijf ik de oorzaken van het probleemgedrag, hoe het gedrag tot stand is gekomen en welke factoren het in stand houden. Zo komt het bijvoorbeeld geregeld voor dat het onbewuste gedrag van de baasjes het probleemgedrag van de kat versterken zonder dat ze dit merken. Of dat bepaalde factoren in haar leefwereld het gedrag versterken.

Daaraan gekoppeld stellen we een prognose op. Hoe zie ik dit probleem evolueren en wat zijn de consequenties als we het wel of niet aanpakken. Bij problematisch plasgedrag hangen de vooruitzichten vaak af van de oorzaak van het probleem, de ervaring met de kattenbak en korrels. Maar ook van hoe lang het probleem al duurt. Hoe vaak je kat buiten de bak plast. Hoeveel en welke andere locaties en ondergronden ze gebruikt. Hoeveel katten je in huis hebt. Het temperament, de leefomgeving en gezondheid van je kat.

Het probleemgedrag kan tijdens het behandelplan ook eerst verergeren alvorens je verbetering ziet. En sommige oplossingen vragen geduld en tijd. Of kosten geld omdat je moet investeren in medische kosten, extra materiaal voor je kat, enz. Het succes van een behandelplan hangt dus af van de bereidheid van jou en je gezin om de nodige inspanningen hiervoor te leveren.

Alvorens we met gelijk welk behandelplan starten, bespreken we samen welke inspanningen er mogelijk zijn. 

ALLES INGEPAKT? DAN ZIJN WE KLAAR OM TE VERTREKKEN …

Alvorens we met gelijk welk behandelplan starten, bespreken we samen welke inspanningen er mogelijk zijn. Dit behandelplan is afgestemd op de oorzaken van het probleemgedrag en de mogelijke investeringen die jij en je gezin aankunnen. Het is namelijk belangrijk dat alle leden van je gezin het behandelplan op dezelfde manier volgen. Anders heeft de behandeling weinig zin.

Hieronder vind je enkele voorbeelden van mogelijke behandelingen. Of een oplossing in het behandelplan van jouw kat zit, hangt af van de diagnose. Niet elke mogelijke oplossing zit dus in elk behandelplan. Probeer niet zomaar iets uit van onderstaande lijst zonder een intake en diagnose. Katten zijn zeer routine- en stressgevoelig. Alles in één keer veranderen, zou het probleem alleen maar verergeren.

 • te experimenteren met de kattenbak, korrels, geur en locatie tot je alle voorkeuren van je kat ontdekt.
 • toegang tot locaties waar ze plast te voorkomen of deze plaatsen onaantrekkelijk te maken. Bijvoorbeeld door er een etensbakje, haar slaapmandje of een krabpaal te zetten.
 • haar kattenbak aantrekkelijk te maken. Stem hem helemaal af op haar wensen en houdt hem schoon.
 • stressfactoren te vermijden of weg te nemen. En door te zorgen voor voldoende veilige plaatsen.
 • verrijking toe te voegen aan haar leefomgeving.
 • routine en voorspelbaarheid te creëren.
Kat krijgt een lekker brokje - trainen voor een probleem met de kattenbak
Je kat belonen voor gewenst gedrag stimuleert haar om dit gedrag meer te vertonen.
 • Beloon je kat voor goed gedrag en negeer het probleemgedrag.
 • Belangrijk: straf je kat nooit voor haar probleemgedrag door haar bijvoorbeeld met haar neus in haar pipi te duwen … uit den boze … je kat begrijpt dit toch niet … en ze kan een angst voor jou ontwikkelen.
 • Een professioneel trainingsschema volgen om je kat te helpen met haar angsten of stress.
 • Dit wordt ALTIJD besproken met je behandelende dierenarts. 
 • Dit kan een medisch onderzoek zijn om medische oorzaken uit te sluiten.
 • Dit kan ook een medische behandeling zijn: bijvoorbeeld medicatie om je kat te helpen met haar stress.

Vaak bestaat een behandelplan uit een combinatie van bovenstaande mogelijkheden. Want het moet op maat van jou, je gezin én je kat zijn.

Met dit behandelplan ben je ready to go. En kan je stapsgewijs alle oplossingen implementeren. Heb je hier graag wat extra hulp bij? Dan kan je extra consultaties inboeken zodat ik je alle ondersteuning en coaching kan bieden die je nodig hebt.

Weet dus dat een medisch onderzoek, het maken van een plan van de leefomgeving van je kat en het invullen van een vragenlijst essentiële eerste stappen zijn. Dé oorzaken van het probleemgedrag moeten namelijk gevonden worden om een langdurige oplossing te kunnen zoeken. Deze oorzaken bezorg ik je in een diagnose en je krijgt ook inzicht in de vooruitzichten via de prognose. Daarna stellen we, eventueel in samenspraak met je dierenarts, een behandelplan op dat afgestemd is op de behoeften en mogelijkheden van jou, je gezin en je kat. En ik sta aan je zijde als je extra coaching nodig hebt bij de uitvoering van het behandelplan.

Extra lectuur:

Wil jij meer weten over waar dit vervelend gedrag vandaan komt? Wat de oorzaken zijn voor sproeien en onzindelijkheid en hoe je dit het beste aanpakt? Download dan nu mijn praktische video ‘Verlos jezelf van het plasprobleem van je kat’. En ontvang een extra bonus om direct dat vervelend gedrag op te lossen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *