Man met roze bloemen

Als je een kat kennis wil laten maken met een andere kat, pak je dat best niet impulsief aan. Leer de kneepjes van het vak en ontdek hoe katten op date gaan.

Katten zijn stressgevoelig. Ze houden van voorspelbaarheid en routine. En ze zijn 24/7 bezig met controle houden over hun overlevingsbronnen.

En een nieuwkomer in huis betekent een breuk in hun stabiliteit. Plots moeten ze op hun hoede zijn want die andere kat kan een concurrent zijn voor hun bronnen. 

Dit bemoeilijkt natuurlijk de kennismaking. En het risico bestaat dat je kat niet overeenkomt met de nieuwe kat. Met alle gevolgen vandien … je ziet je kat bijna niet meer … of je doet geen oog dicht van de nachtelijke gevechten in huis …  of je schrikt je een hoedje als je in de zetel tv kijkt en je katten als gekken achter elkaar aanzitten … een vaas omver duwen …

Reden genoeg dus om die kennismaking van je katten correct aan te pakken. En daarvoor bestaan er een heleboel tips. Een soort dating richtlijnen…. Die niet eens zoveel verschillen van onze ongeschreven regels bij onze eerste date …

Katten werken het liefst met één zintuig tegelijkertijd.

Ook al geven we het liever niet toe … toch doet iedereen het. De zogenaamde keuring van de ander op de eerste date. Onze zintuigen scannen de andere persoon van kop tot teen. Want die eerste indruk is voor onze hersenen belangrijk om te bepalen of de andere persoon gevaarlijk is of niet. 

Als onze hersenen bepaald hebben dat deze persoon veilig is, dan volgt de scan van aantrekkelijkheid. En dat doen we meestal met al onze zintuigen samen. We kijken naar het uiterlijk van de persoon, we luisteren naar het timbre van de stem, we snuiven de geur van de ander op en we voelen aan welke indruk deze persoon op ons maakt. 

Euh … als je heel open minded bent, ga je misschien je andere zintuigen ook gebruiken. Maar dat laat ik even in het midden …

Zo gaan katten op date - Man met roze bloemen
Katten daten het liefst zintuig per zintuig.

Katten daarentegen werken het liefst met één zintuig tegelijkertijd. Ze willen ook met al hun zintuigen bepalen of de ander veilig en ‘aantrekkelijk’ is. Maar liefst niet in één scan of na één date. Zij nemen veel meer hun tijd. 

Ze zijn het meest op hun gemak als hun zintuigen niet allemaal tegelijk kennis hoeven te maken met de vreemde. Maar als ze dat stap per stap … of zintuig per zintuig kunnen doen.

Datingregel 1: op eigen tempo

De eerste richtlijn van een kattendate is dus om je kat zintuig per zintuig kennis te laten maken met de vreemde kat. En dat te doen op het tempo van je kat. En niet volgens jouw werk- en vakantieschema. Het eerste zintuig in een introductieproces is horen. Pas als je kat helemaal op haar gemak is om de ander te horen, ga je over naar het toevoegen van het tweede zintuig, enz.

Datingregel 2: lees de lichaamstaal

Om dit te kunnen doen, moet je weten wanneer je kat op haar gemak is. Is het gedrag dat ze vertoont een teken van stress of ontspanning? Je moet haar body language dus goed kunnen lezen. Dit is meteen de tweede tip bij het kattendaten. Je moet je katten goed kennen en in staat zijn om hun lichaamstaal correct te interpreteren. Alleen dan weet je of het voor hen aangenaam voelt om een zintuig toe te voegen.

Ga je hier te snel in dan krijgt je kat stress. Soms is dit maar subtiele stress. Maar dit kan uitgroeien tot chronische stress, medische problemen en andere gedragsproblemen zoals onzindelijkheid of agressie naar de andere kat of naar jou. Als je merkt dat je te snel gaat, zet je beter een stapje terug. En verwijder je een zintuig. Zodat je kat zich terug op haar gemak voelt.

 Zorg dat je kat als het ware verliefd wordt op haar date.

Datingregel 3: creëer een romantische sfeer

De derde richtlijn tijdens het kattendaten is jouw management van het huis. Hier bedoel ik niet het huishouden mee maar wel jouw inrichting van de leefomgeving van je katten. Zie het als een romantische sfeer creëren om het datingproces alle slaagkansen te bieden. 

Dit doe je door veilige plekken in huis te creëren voor de katten. En te zorgen dat ze alles hebben om hun stress en emoties kwijt te kunnen. Dan denk ik aan verstopplaatsen zoals kartonnen dozen met 2 uitgangen, hoogtes creëren waarop zij kunnen zitten en slapen, horizontale krabelementen, … en zorgen dat ze altijd op een veilige manier en zonder gestoord te worden aan al haar bronnen kan.

Zo gaan katten op date - 2 kittens in een mandje
Een romantische sfeer creëren verhoogt de slaagkansen.

Datingregel 4: kom wat dichterbij

De laatste tip is zorgen dat je kat als het ware verliefd wordt op haar date. Dit doe je door de nabijheid van de andere kat te associëren met iets positiefs. Dit kan spelen zijn, een snoepje, geaaid worden, enz. Dat wat je kat leuk vindt. Zodat ze een goed gevoel krijgt in de buurt van de andere kat.

Dit zal ervoor zorgen dat ze steeds dichter en dichter bij haar date zal durven gaan … en wie weet … wordt er wel gekust …

Maar zeker niet op de eerste date. Katten hebben soms weken tot maanden nodig alvorens de vreemde helemaal aanvaard is. En welkom in huis…

Hoewel er duidelijke overeenkomsten zijn tussen mensen en katten als het op daten aankomt, heeft een kat toch meer tijd nodig. Zij maakt het liefst zintuig per zintuig kennis met de andere kat. En een romantische en veilige sfeer in huis creëren is cruciaal om de vonk te doen overslaan.

Wil je je goed voorbereiden op de komst van je nieuwe kat? Check dan het artikel: 7 tips voor vrede in huis.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *