Waarom gedraagt een kat zich agressief naar mensen toe? Agressie naar mensen toe kan verschillende oorzaken hebben. En soms is het een combinatie van verschillende oorzaken.
De oorsprong van agressie
Een vaak voorkomende oorzaak is dat de kat bang is voor mensen. En dat ze in haar socialisatieperiode (+ 5 tot + 12 weken) onvoldoende kennis heeft gemaakt met mensen. Of dat ze tijdens haar leven onvoldoende positieve ervaringen met mensen heeft gehad of misschien een traumatische ervaring met mensen heeft gehad.
Ze gedraagt zich dan agressief omdat ze geen andere manier heeft gevonden om te zorgen dat die persoon afstand neemt van haar zodat ze zich terug veilig voelt.
Een andere oorzaak kan frustratie zijn. Veel katten worden graag gestreeld maar vinden dit maar voor een korte periode leuk. Als ze er genoeg van hebben, willen ze dit duidelijk maken. Omdat katten een subtiele lichaamstaal hebben, merken we dit niet altijd op. De kat zoekt dus andere manieren om duidelijk te maken dat ze er genoeg van heeft en dit is dan door te krabben of bijten bijvoorbeeld.
Sommige katten vinden aanrakingen op zich al niet leuk en zullen direct laten merken dat ze het niet willen.
Het is ook mogelijk dat je kat pijn of irritatie heeft. Als je haar dan aanraakt, is dit extra vervelend of pijnlijk. Ze wil dat je hier onmiddellijk mee ophoudt en kan dan al direct agressief reageren.
Deze pijn of irritatie kan soms ook veroorzaakt worden door de ouderdom en aandoeningen zoals artritis of cognitive disfunction syndrome (een aantasting van de hersenen door de ouderdom).
Agressie kan ook veroorzaakt worden door een hormonaal of medisch probleem. Sommige aandoeningen in de hersenen zorgen ervoor dat een kat agressiever wordt.
Het kan ook zijn dat de kat jouw handen ziet als een bewegend prooi. Of dat haar jachtinstinct naar boven komt bij jouw handen. Of dat ze geleerd heeft dat het ok is om met handen te spelen. Mensen spelen met kittens namelijk makkelijk met de handen.
Speciale vorm van agressie
Andere mogelijke oorzaken zijn stress rond de sociale status in huis of het willen verdedigen van het territorium. De stress kan zich ook voordoen naar aanleiding van een bepaalde gebeurtenis of een ander dier in de buurt en zich richten naar iets of iemand anders. We noemen dit redirectie agressie. Stel dat je kat enorm gefrustreerd is door een andere kat die ze buiten ziet. Maar doordat zij binnen zit, kan ze deze niet van haar territorium wegjagen. Ze is opgewonden en gefrustreerd. Als jij dan plots in haar buurt komt of haar begint te strelen, is het mogelijk dat deze frustratie uitbarst en dat ze jou bijt of krabt. De agressie is dus oorspronkelijk bedoeld voor iets of iemand anders. Maar omdat de kat haar agressie daar niet op kan richten, doet ze dit op een ander object of persoon in de buurt.
Om de agressie van een kat naar haar baasje toe op te lossen, is het dus noodzakelijk om dé oorzaken voor dit gedrag te ontdekken. Enkel dan kan het gedrag van de kat bijgestuurd worden.