8 kittens in een een mandje

Consequentie is dé sleutel bij het opvoeden van katten.

Maar ik hoor ouders en opvoeders vaak zeggen dat je consequent moet zijn in de opvoeding van kinderen.

Wel, dat is bij katten ook zo.

Als je wil dat ze bijvoorbeeld niet meer uithaalt als je haar streelt, moet je haar lichaamstaal leren kennen. Ze geeft namelijk subtiele signalen als ze genoeg heeft van het strelen. Als jij dan ophoudt, voorkom je dat ze je vast heeft met haar nagels.

Geleidelijk aan groeit het vertrouwen van je kat in jou. Ze leert dat jij veilig bent. Want als ze een signaal geeft dat ze er genoeg van heeft, stop jij ermee. Ze voelt zich goed en weet dat ze agressie niet nodig heeft om duidelijk te maken wat ze wil.

een witte kat eet van een kamerplant
Het is belangrijk dat je kat leert dat jij veilig bent.

Dit werkt natuurlijk alleen als iedereen in je gezin zich hier consequent aan houdt. Het heeft geen zin als alleen jij haar signalen respecteert maar de andere gezinsleden gewoon doorgaan met strelen. Want dan krijgt je kat niet dat veilige gevoel in huis. En zal ze agressie gebruiken om duidelijk te maken dat ze er genoeg van heeft. Want dat is blijkbaar het enige in huis dat werkt om mensen te laten stoppen met die onaangename en stressvolle prikkel: strelen.

Dus consequent gedrag van iedereen in huis is dé sleutel om de relatie met je kat te verbeteren en gedragsproblemen te voorkomen of op te lossen.

Ontdek hoe consequent gedrag van een kattenbaasje zelfs de agressie van de kat vermindert

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *