Mopshond is in deken gewikkeld en kijkt ongelukkig

STRESS REDT LEVENS

Niet alle stress is slecht. Honden hebben net als mensen stress nodig om uit gevaarlijke situaties te ontsnappen en te overleven. 

Maar sommige vormen van stress hebben een negatieve impact. Zeker als ze vaak voorkomen of lang duren. Of als wij mensen de stress van onze hond in stand houden zonder dat we het door hebben. Deze stress beïnvloedt dan het gedrag van je hond.

Gelukkig kunnen wij als baasjes het veiligheidsgevoel van onze hond bevorderen en negatieve stress voorkomen. En prikkels spelen hierin een belangrijke rol.

Want niet alle prikkels veroorzaken stress. Dit hangt af van de mate waarin je hond deze prikkel kan voorspellen en controleren. 

Oh boy oh boy … you’re in trouble…

Ik val dus meteen met de deur in huis. Hoe meer voorspelbaarheid en een gevoel van controle we onze honden kunnen geven, hoe minder stress ze zullen ervaren. Ze zullen zich veiliger en gelukkiger voelen. En hiermee bouw je mee aan de weg om probleemgedrag te voorkomen.

ELKE DAG HETZELFDE LIEDJE

Maar hoe pak je dit nu praktisch aan?

Voorspelbaarheid wordt opgebouwd door ervaring. Jij kan ervoor zorgen dat je hond een bepaalde prikkel of situatie ziet als veilig in plaats van bedreigend door hem gewend te maken aan deze prikkel. Dit kan door routine in het leven van je hond te bouwen. 

Denk hier bijvoorbeeld aan: elke dag op hetzelfde tijdstip eten geven of gaan wandelen.  Als je dit elke dag herhaalt, weet je hond wat er komt. Als dit iets is wat hij leuk vindt, geeft deze voorspelbaarheid hem een veilig gevoel. 

Bereid je hond nu al voor op het post-Corona-tijdperk.

Dit betekent ook dat je niet van de ene op de andere dag een routine mag doorbreken.

En dit is één van de gevaren van Corona voor onze huisdieren. Want je werkt nu misschien al maanden elke dag thuis. Je hond geniet van je gezelschap de hele dag. Maar binnenkort ga je terug naar kantoor. En dan zit je hond plots 10 uur alleen … en dan … oh boy oh boy, you’re in trouble … big trouble.

Als je dit van de ene op de andere dag doet … zonder je hond hierin op voorhand te trainen … zal hij niet begrijpen wat er gebeurt. Hij zal in de war zijn en de situatie niet leuk vinden. Hij krijgt stress … mogelijk zeer negatieve stress of angsten. En dan kan het zijn dat je ’s avonds thuis komt na een zalige werkdag … mét collega’s in lévende lijve … halleluja … en dat je halve living kapot gebeten is… 

Ja, ik hoor je al denken “maar mijn hond doet dat niet”. Nee, misschien niet. Maar elke hond wiens routine radicaal omgegooid wordt, verliest zijn gevoel van controle en veiligheid. Hij zal een manier zoeken om daarmee om te gaan. En als de verandering niet in kleine stapjes opgebouwd is, is het niet te voorspellen hoe je hond hiermee om zal gaan. 

Dus alsjeblief … ik val hier echt op mijn knieën … bereid je hond nu al voor op het post-Corona-tijdperk. Train hem om geleidelijk aan voor een langere periode alleen thuis te zijn. Doe het … voor jouw welzijn … voor het welzijn van je hond … en dat van je living…

Bruine hond ligt met snoet op de grond
De routine van je hond van de ene op de andere dag doorbreken, kan hem helemaal van slag maken.

BELONINGEN MAKEN HET LEVEN LEUKER

Het geheim van een goede training is … voorspelbaarheid creëren. Namelijk je hond leren dat goed gedrag een beloning oplevert. Een beloning is iets dat je hond super leuk vindt. Waar hij enthousiast van wordt. Dit kan een brokje zijn maar ook aandacht geven, een aai, een knuffel of een spelletje spelen. 

Je hond straffen voor ongewenst gedrag is sterk afgeraden. Een straf kan je hond een onveilig gevoel geven. Het kan voor hem iets onvoorspelbaars zijn omdat hij niet weet wanneer het komt. Dit kan je hond angstig maken. En je relatie met hem verslechteren.

CONTROLEFREAKS … ZOWEL JIJ ALS JE HOND

Voorspelbaarheid en routine geven je hond een gevoel van controle. Dit helpt hem om zich minder gestresst te voelen. Je kan dit gevoel van controle versterken door je hond de mogelijkheid te geven om natuurlijk gedrag te vertonen. Hier bedoel ik mee dat hij alles kan doen waarvoor een hond gemaakt is om te doen. Dus wandelen, rennen, kauwen, snuffelen, graven, spelen, slapen enz. 

Als baasje is het zeer waardevol om te weten wat de stressfactoren van je hond zijn.

Daarnaast hebben ze een veilige haven nodig. Dit is niet hetzelfde als een verstopplaats. Een verstopplaats is een plaats waar ze naartoe vluchten als ze zich bedreigd voelen. Waar ze wachten tot de bedreigende prikkel weg is.

In een veilige haven kan je hond helemaal zichzelf zijn. Hij voelt zich op zijn gemak en vol zelfvertrouwen. Het is een plaats waar hij kan ontspannen en waar hij altijd veilig is. Dit betekent dus dat het een plek is waar je hond vrij naartoe kan gaan als hij even niet met jou in contact wil zijn. Dit kan bijvoorbeeld een bench of zijn slaapplaats zijn.

Als hij daar is, wordt hij door niemand benaderd. Hij wordt door iedereen met rust gelaten. Dit geldt voor iedereen in het gezin … en bezoekers.

Mopshond ligt met hoofd op de grond en kijkt triest
Laat je hond een hond zijn…met alle gedrag dat daar bij hoort …

Als baasje is het zeer waardevol om te weten wat de stressfactoren van je hond zijn. Welke situaties en prikkels triggeren hem, geven hem negatieve stress of maken hem bang. En probeer dan zoveel mogelijk deze prikkels te vermijden. 

Stel dat je hond blaft naar elke jogger die hij tegenkomt. Ga dan niet met hem wandelen naast een atletiekpiste. Of op een zondagmiddag in het bos als het daar krioelt van de joggers. Uiteraard kan je niet elke prikkel op elke moment van de dag vermijden. Maar wat je kan vermijden, zorgt er al voor dat je hond minder vaak per dag gestresst is. En dit kan belangrijk zijn naar de preventie van probleemgedrag toe.

In zijn veilige haven wordt je hond door iedereen met rust gelaten.

Je las het misschien al in mijn blog over culturele diversiteit en de socialisatieperiode

Genen, ervaringen en de socialisatieperiode spelen een belangrijke rol in hoe je hond reageert op prikkels. Of hij deze met zelfvertrouwen benadert of eerder angstig is. 

Ongeacht zijn reactie, is het belangrijk om je hond een gevoel van controle te geven en hem nooit tot iets te dwingen. Als hij bijvoorbeeld niet op de trein wil stappen en tegentrekt, dwing hem dan niet op de trein. Als hij een bepaalde persoon geen gedag wil zeggen, laat hem dan maar … dwing hem niet.

Want dit kan leiden tot meer stress … tot angst en mogelijk zelfs tot agressie. Dit gedrag is dan een manier van omgaan met zijn angst. Je hond probeert om te gaan met zijn stress. Het is beter om hem geleidelijk aan te trainen om gewoon te worden aan bepaalde prikkels. En om te zorgen dat hij een positieve socialisatieperiode doormaakt.

Als je hond al een angst heeft ontwikkeld, is het aangeraden om een professional in te schakelen om zijn angst aan te pakken. 

Denk dus eens na over hoe jij je hond voorspelbaarheid, routine en een gevoel van controle kan geven in zijn dagelijks leven. Welke kleine stapjes kan jij zetten om zijn stress te verminderen en hem gelukkiger te maken? Welke prikkels en situaties maakt hij dagelijks mee en hoe kan je hem leren dat deze veilig zijn?

A big challenge, I know. Maar wel eentje die het dubbel en dik waard is … want je geeft je hond een fantastisch en happy leven.

Extra lectuur:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *