Konijn met een warhoofd

STRESS FIGHTER

Niet alle prikkels veroorzaken stress. Dit hangt namelijk af van de mate waarin deze prikkel voorspeld en gecontroleerd kan worden. Ik val dus meteen met de deur in huis…

Hoe meer voorspelbaarheid en een gevoel van controle we onze konijntjes kunnen geven, hoe minder stress ze zullen ervaren. Ze zullen zich dus veiliger en gelukkiger voelen. En hiermee timmer je mee aan de weg om probleemgedrag te voorkomen.

ROUTINE BOUWEN

Maar hoe pak je dit nu praktisch aan?

Voorspelbaarheid wordt opgebouwd door ervaring. Jij kan ervoor zorgen dat je konijntje een bepaalde prikkel of situatie ziet als veilig in plaats van bedreigend. Door het gewend te maken aan deze prikkel. Door consequent de prikkel op een zachte manier te tonen en een routine in te bouwen. 

Denk bijvoorbeeld aan elke dag op hetzelfde tijdstip je konijntje trainen of eten geven. En hierbij steeds dezelfde handelingen herhalen,.. zoals gaan zitten bij het hok, het hok opendoen, hooi op een vaste plaats leggen en wat groenten in een verrijking plaatsen, deurtje weer dicht, je vertrekt en je laat het konijn een uur met rust.

Als je dit elke dag herhaalt, weet je konijn wat er komt. Hij weet ook dat het iets aangenaams is, namelijk voedsel. En dat hij altijd de kans krijgt om dit op zijn gemak te verorberen. Deze voorspelbaarheid geeft hem een veilig gevoel.

Verander niet ineens alles in hun hok omdat jij wil herdecoreren.

AND STICK TO IT

Dit betekent dus ook dat je niet van de ene op de andere dag een routine doorbreekt. Verplaats niet zomaar heel het hok of ga niet ineens alleen maar ’s avonds eten geven als je dit daarvoor ’s ochtends deed.

Of verander niet ineens alles in hun hok zoals eetplaatsen, drinkbakjes, slaapplaatsen, verstopplaatsen, enz. omdat jij wil herdecoreren. 

Een verandering van routine bouw je in kleine stapjes op. Verander één klein ding en wacht tot je konijntje hieraan gewend is.

En je hoort me misschien al afkomen … dit geldt dus ook voor het introduceren van een nieuw konijntje. Dit proces moet zeer geleidelijk uitgevoerd worden, op het tempo van je konijntjes om een succesvolle relatie te creëren.

THE SOUND OF SILENCE

Voorspelbaarheid gaat ook over geen harde geluiden of plotse bewegingen maken in de buurt van je konijntje. Konijntjes zijn prooidieren. Ze zijn altijd op hun hoede en schrikken makkelijk. Als je hen vaak laat schrikken, krijgen ze het gevoel dat hun omgeving onvoorspelbaar is. Want out of the blue kan er ineens een loeihard geluid zijn. Ze zijn niet meer op hun gemak en dit veroorzaakt stress. En dit kan leiden tot probleemgedrag of medische problemen.

Konijn kijkt gestresst - stresskonijn
Konijntjes zijn prooidieren en schrikken makkelijk van geluiden of beweging.

HET RECHT OM ZICHZELF TE ZIJN

Deze voorspelbaarheid en routine geven je konijntje ook een gevoel van controle. En dit helpt hen om zich minder gestresst te voelen. Je kan dit gevoel van controle versterken door je konijntjes de mogelijkheid te geven natuurlijk gedrag te vertonen. Hier bedoel ik mee dat ze alles kunnen doen waarvoor een konijntje gemaakt is om te doen.

Dus zoeken naar voedsel, uren spenderen aan het lekker verorberen ervan, rennen, springen, graven, verstoppen voor roofdieren, enz. Vooral de mogelijkheid om zich te verstoppen is belangrijk. Want dit is wat ze doen als ze zich bedreigd voelen. 

Daarnaast hebben ze een veilige haven in hun leefwereld nodig. Dit is niet hetzelfde als een verstopplaats. Een verstopplaats is een plaats waar te naartoe kunnen vluchten als ze zich bedreigd voelen. En waar ze kunnen wachten tot de bedreigende prikkel weg is. In een veilige haven kan je konijntje helemaal zichzelf zijn, voelt het zich op zijn gemak en vol zelfvertrouwen. Het is dus een plaats waar het kan ontspannen en waar het altijd veilig is. Dit is een plaats waar je konijntje vrij naartoe kan gaan als het niet met ons in contact wil zijn. Op die plaats wordt het met rust gelaten door iedereen in het gezin. 

En het liefst wil je die pluizenbol dicht tegen je gilet trekken en ne keer goed knuffelen.

En misschien wel de moeilijkste vorm van controle geven voor ons mensen, is je konijntje controle geven bij het aaien en knuffelen. Ik weet het, ze zijn zo zacht en lief. En het liefst wil je die pluizenbol dicht tegen je gilet trekken en ne keer goed knuffelen.

Maar konijntjes zijn prooidieren en knuffelen van nature niet graag. Enkel als ze in de eerste weken van hun leven hier op een positieve manier kennis mee maakten, kunnen ze zich veilig en op hun gemak voelen als ze geaaid of opgepakt worden. De socialisatieperiode is hier dus heel belangrijk.

Bovendien tonen konijntjes het bijna niet als ze iets niet leuk vinden of bang zijn. Het zijn proodieren dus ze moeten pijn en emoties wel verbergen. Anders vallen ze makkelijker ten prooi. Besef dus dat een konijntje dat tegenstribbelt als je het oppakt waarschijnlijk al tientallen andere signalen heeft gegeven dat het jouw gedrag niet leuk vindt. Maar deze signalen zijn zo subtiel dat je ze niet ziet. Je konijntje is dus al serieus over zijn grens aan het gaan als het op veilig gevoel aankomt. Het is hier dus heel belangrijk dat je je konijntje loslaat en laat gaan als het tegenstribbelt. Geef het dat gevoel van controle. Anders riskeer je dat je konijntje andere manieren zoekt om uit de oncomfortabele en onveilige situaties te geraken.. zoals krabben of bijten.

Denk dus eens na over hoe jij je konijntjes voorspelbaarheid, routine en een gevoel van controle kan geven in hun dagelijks leven. Welke kleine stapjes kan jij zetten om hun stress te verminderen en hen gelukkiger te maken? Welke prikkels en situaties maken ze dagelijks mee en hoe kan je hen leren dat deze veilig zijn?

Een serieuze challenge, I know. Maar wel eentje die het dubbel en dik waard is om je konijntjes een fantastisch en happy leven te geven.

Stresskonijn komt piepen uit een hol
Geef je konijntjes verstopplaatsen en een veilige haven waar ze door iedereen met rust worden gelaten.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *