Eenzame Franse Bulldog zit te wachten - destructieve hond

Ik durf het huis bijna niet meer uit omdat ik bang ben wat ik ga vinden als ik terug kom.

IK KRIJG DE KRIEBELS BIJ HET WOORD HONDENFLUISTERAAR

Het belangrijkste is om op zoek te gaan naar dé oorzaken voor het destructieve gedrag van de hond. Waarom bijt en kauwt je hond alles stuk. Waar komt het probleemgedrag vandaan. Hoe is het gegroeid. Welke factoren houden het in stand of verergeren het. Van zodra we dit blootleggen, kunnen we zoeken naar blijvende oplossingen.

Sommige oplossingen leken eerst te werken maar na enkele weken was het terug naar af.

Ok, klinkt allemaal logisch. Maar hoe zoeken we die oorzaken? Fluister ik zacht enkele vragen in het oor van je hond en wacht ik geduldig tot hij zijn verhaal tegen me doet? Euh … nee. 

Want ik moet het bekennen … ik word niet graag hondenfluisteraar genoemd. Alsof we een life coach of psycholoog een mensenfluisteraar zouden noemen. Klinkt ook beetje vreemd hé 😉 

Husky ligt op kussen en wacht - destructieve hond
Om destructief gedrag van je hond aan te pakken, zoeken we naar dé oorzaken ervan.

Hoe pak ik het dan wel aan? 

Om dit probleemgedrag op te lossen doorlopen we samen 4 stappen:

 • De intake
 • De diagnose
 • De prognose
 • Het behandelplan

GEWOON BLIJVEN SPITTEN …

De eerste stap is een zeer belangrijke stap waarvoor we dan ook de nodige tijd nemen. Tijdens deze intake graven we namelijk naar de dieperliggende oorzaak(en) van het destructieve gedrag van je hond. Op voorhand vul je een vragenlijst in met allerlei gegevens over je hond, je gezinssituatie, de leefomgeving van je hond, zijn verleden, enz. Naargelang het probleemgedrag kan dit een uur in beslag nemen.

De vragenlijst geeft me essentiële inzichten over het leven en de leefomgeving van je hond. Daarna gaan we in een gesprek van een uur tot anderhalf uur dieper in op het gedrag van je destructieve hond. Het doel is dat we spitten … en spitten … en alle details hiervan bloot leggen. Verwacht je dus aan een gesprek met heel wat vragen 🙂 

Elke mogelijke oorzaak wordt bekeken vanuit het leven en de persoonlijkheid van je hond.

Dan analyseer ik alle informatie en breng deze samen. Per mogelijke reden van het destructieve hondengedrag bekijk ik welke informatie uit de intake in het voor- en nadeel spreekt van elke oorzaak.

Hieronder vind je enkele mogelijke oorzaken voor destructief gedrag bij honden:

 • Op ontdekking gaan, spelen, speeltjes of snoepjes uit zijn schuilplaats willen halen
 • Aandacht zoeken (en geleerd dat vernielen werkt om aandacht te krijgen)
 • Spelletjes of speeltjes zijn niet aangepast aan de hond
 • Onvoldoende kauwmogelijkheden
 • Onvoldoende fysieke en mentale stimulatie en uitdagingen
 • Honger 
 • Roofdierengedrag
 • Territoriaal gedrag
 • Verlatingsangst
 • Diepe angst of fobie (vb. voor geluiden zoals storm of vuurwerk)
 • Ontsnappingsdrang of frustratie omdat er een barrière is / hij niet weg kan
 • Een dwangstoornis
 • Een medisch probleem

Elke mogelijke oorzaak wordt dus bekeken vanuit het leven en de persoonlijkheid van je hond.  Voor elke reden bepaal ik zo objectief mogelijk of dit één van de oorzaken van het vernielgedrag van je hond is of niet. 

Hondje kijkt gemeen met neus opzij en bek open - destructieve hond
Destructief gedrag bij honden kan veel verschillende redenen hebben. We gaan op zoek naar dé oorzaken voor jouw hond.

… TOT JE VINDT WAT JE ZOEKT

Alle oorzaken worden dan samengebracht in de diagnose. Hierin beschrijf ik ook hoe het destructieve gedrag van jouw hond tot stand is gekomen en welke factoren het in stand houden. Zo komt het bijvoorbeeld geregeld voor dat het onbewuste gedrag van de baasjes het destructieve gedrag van de hond versterken zonder dat ze dit merken. Ze leren hem onopzettelijk dat dit gedrag ok is. Of de hond leert dat hij bereikt wat hij wil. De hond zal dit destructieve gedrag dan herhalen of intenser tonen om zijn doel te bereiken.

Daaraan gekoppeld stellen we een prognose op. Hoe zie ik het destructieve gedrag van je hond evolueren. En wat zijn de consequenties als we het wel of niet aanpakken. Bij vernielgedrag hangen de vooruitzichten vaak af van de leeftijd van je hond, zijn ras, zijn persoonlijkheid, socialisatie en eerdere ervaringen.

Het destructieve gedrag van je hond kan tijdens het behandelplan ook eerst verergeren alvorens je verbetering ziet. En sommige oplossingen vragen geduld en tijd. Of kosten geld omdat je moet investeren in medische kosten, extra materiaal voor je hond, enz. Het succes van een behandelplan hangt dus af van de bereidheid van jou en je gezin om de nodige inspanningen hiervoor te leveren. Alvorens we met gelijk welk behandelplan starten, bespreken we samen welke inspanningen er mogelijk zijn. 

Je hond herhaalt zijn gedrag om zijn doel te bereiken.

OP MAAT VAN JOU, JE GEZIN … EN JE HOND

Daarna overlopen we samen uitgebreid het behandelplan. Dit behandelplan is afgestemd op de oorzaken van het destructieve gedrag van je hond en de mogelijke investeringen die jij en je gezin aankunnen. Het is namelijk belangrijk dat alle leden van je gezin het behandelplan op dezelfde manier volgen. Anders heeft de behandeling weinig zin. 

Hieronder vind je enkele voorbeelden van mogelijke behandelingen voor het destructieve gedrag van een hond. Of een oplossing in het behandelplan van jouw hond zit, hangt af van de diagnose. Niet elk onderstaand advies zit dus in elk behandelplan. Probeer dus niet zomaar iets uit van onderstaande lijst zonder intake en diagnose.

Wit hondje kijkt naar buiten en wacht - destructieve hond
Het behandelplan is afgestemd op jou, je gezin … én je hond.
 • meer mogelijkheden om te kauwen aan te bieden.
 • kauwspullen te geven die aangepast zijn aan het ras en de leeftijd van je hond.
 • eetgewoontes en voedsel aan te passen aan de noden van je hond.
 • te zorgen voor de nodige fysieke en mentale stimulatie.
 • routine en voorspelbaarheid te creëren voor je hond.
 • Je hond belonen voor goed gedrag en probleemgedrag negeren.
 • Straf nooit je hond voor zijn destructief gedrag door hem bijvoorbeeld met zijn neus op het vernielde item te duwen.
 • Desensibilisatie en counter conditionering om je hond te helpen met zijn verlatingsangst of zijn fobie.
 • We bespreken dit ALTIJD eerst met je behandelende dierenarts. 
 • Het kan gaan om een medisch onderzoek om medische oorzaken uit te sluiten.
 • Dit kan ook een medische behandeling zijn. Bijvoorbeeld medicatie om je hond te helpen met zijn angst.

Vaak bestaat een behandelplan uit een combinatie van bovenstaande mogelijkheden. Want het moet op maat van jou, je gezin en je hond zijn.

Met dit behandelplan ben je ready to go. En kan je stapsgewijs alle oplossingen implementeren. Heb je hier graag wat extra hulp bij? Dan kan je extra consultaties inboeken zodat ik je alle ondersteuning en coaching kan bieden die je nodig hebt.

Kort samengevat, de intake is een heel cruciale stap omdat we daar graven en graven tot we de oorzaken voor het destructieve gedrag van je hond gevonden hebben. Deze formuleer ik in een diagnose en je krijgt ook inzicht in de vooruitzichten via de prognose. Daarna stellen we een behandelplan op dat afgestemd is op de behoeften en mogelijkheden van jou, je gezin en je hond. En ik sta aan je zijde als je extra coaching nodig hebt bij de uitvoering van het behandelplan.

Extra lectuur:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *