INGEBOUWDE ALARMKLOK

Hoeveel eten je hond nodig heeft, is afhankelijk van verschillende factoren:

  • Soort/ras van je hond
  • De grootte van je hond
  • De leeftijd van je hond
  • Hoeveel beweging je hond dagelijks heeft

Om exact te weten hoeveel voedsel je je hond dagelijks geeft, raadpleeg je best je dierenarts. Hij/zij kan je helpen om het gewicht en de gezondheid van je hond te verbeteren of in het oog te houden. Want honden hebben snel last van overgewicht.

Daarom is het ook belangrijk dat je je hond niet elke keer eten geeft als hij naar je toekomt. Of als je ziet dat hij aan het snuffelen of zoeken is achter eten. Geef je hond elke dag op hetzelfde tijdstip eten. Bouw dus een routine in die voor jou en je gezin werkt. En zorg dat je dit schema dagelijks kan volgen, of het nu een weekdag of weekend is. Het duurt niet lang voor de ‘ingebouwde alarmklok’ van je hond begint te werken en hij exact weet wanneer hij eten krijgt.

Hond met een hamburger
Honden hebben snel last van overgewicht. Raadpleeg je dierenarts voor info over gezonde voeding.

MM, JOUW BORD ZIET ER ZOVEEL LEKKERDER UIT

Ik weet het, hij kan zo zielig kijken. Jij bent lekker aan het genieten van een steak en je hond moet al die verleidelijke geuren maar weerstaan. Maar restjes van tafel geven, kan het eetpatroon van je hond helemaal in de war sturen. 

Enerzijds breek je hiermee zijn routine van vaste eetmomenten tijdens de dag. Hij leert dus heel snel dat hij iets te eten krijgt als jij aan tafel zit. Hij zal dus elke keer om eten komen vragen als je aan tafel eet. En elke keer wordt het voor jou lastiger om zijn schattige blik te weerstaan. Maar vergis je niet. Als je hond niet krijgt wat hij gewend is (namelijk eten van tafel) zal hij extra hard zijn best doen om het toch te krijgen. Gevolg … een smeekbede met een nog zieligere blik, of een beetje gejank erbij. Want hij heeft perfect geleerd hoe hij jouw gevoelige snaar kan raken. 

GEVAARLIJK VOEDSEL

Anderzijds kunnen restjes van tafel zorgen voor problemen met het gewicht van je hond. En nog veel belangrijker … deze restjes kunnen ook een gevaar voor de gezondheid van je hond zijn. Want wat wij eten, is niet altijd gezond voor je hond. Zonder dat je het beseft, geef je je lieve viervoeter misschien giftige stoffen die hem een misselijk gevoel geven of zelfs levensbedreigend zijn. 

Hieronder vind je een lijst van voedsel dat gevaarlijk is voor je hond. Deze lijst is niet volledig maar geeft je al een beeld.

  • Chocolade
  • Koffie, thee en alles met caffeïne of alcohol
  • Klokhuis van een appel
  • Champignons, uien en avocado
  • Pitten van steenvruchten zoals perzik en pruim
  • Vis 
  • Druiven en rozijnen
  • Kattenvoedsel (droog of nat)
  • Tabak
  • Rauwe eieren
  • Melk en melkproducten

Let dus ook zeker tijdens wandelingen op dat je hond geen gevaarlijke dingen opeet. Een klokhuis kan al eens rondslingeren. Of dat je hond het eten van de kat niet verorbert.

Bacteriën planten zich graag voort in de barsten van een keramiek kommetje.

WHAT’S IN A BOWL

Een hond is een gewoontedier. Elke dag op hetzelfde tijdstip eten krijgen,.. it makes his day. Ook waar en hoe hij zijn voedsel krijgt, doe je best op dezelfde manier. Zo is het aangeraden om het eten van je hond enkel in een voederbak te geven en niet uit je hand. Snoepjes voor trainingen zijn wat anders uiteraard. Maar zijn dagelijkse maaltijd geef je best in dezelfde voederbak. Verwijder de etensbak ook als de hond klaar is. Zo weet hij dat de maaltijd voorbij is en hoeft hij niet te smeken om meer. Was de etensbak ook af tussen 2 maaltijden om te voorkomen dat etensresten slecht worden. Gebruik je keramieken voederbakken? Gooi het bakje dan zeker weg als het gebroken of gebarsten is. Bacteriën planten zich namelijk graag voort in de barsten van zo’n kommetje. 

Keramieken bakjes zijn wel makkelijk omdat ze wat zwaarder zijn en niet zo makkelijk verschuiven als je hond eet. Maar ze gaan natuurlijk ook makkelijker kapot als je ze laat vallen. Andere baasjes gebruiken vaak ook roestvrijstalen kommetjes met zo een rubberen band onderaan. Dit om te vermijden dat je hond met zijn bakje doorheen het hele huis gaat terwijl hij eet.

Welke voederbak je gebruikt maakt dus niet zoveel uit. Het belangrijkste is dat je:

  • eten enkel aanbiedt in de voederbak van je hond
  • de etensbak onmiddellijk verwijdert als je hond klaar is met eten
  • de kommetjes schoon maakt tussen 2 maaltijden in.

En routine is dé sleutel tot wat je hond nodig heeft op het vlak van eten. Geef hem dagelijks op dezelfde tijdstip(pen) zijn maaltijd. Vermijd hem eten te geven als je aan tafel zit. Of als hij naar je toe komt of eten zoekt. Leer hem dat hij 1 of 2 keer per dag eten krijgt vanuit zijn voederbak door dit conseqsuent dagelijks te doen. En nee, je hond heeft echt geen slechter leven als hij niets meer van tafel krijgt. Weet dat hij geleerd heeft hoe hij jou zover kan krijgen dat je toegeeft aan zijn zielige blik. Geloof me, routine zal niet alleen je hond gelukkiger maken maar ook jou een beter gevoel geven.

Hond likt aan een ijsje
Leer je hond dat hij enkel eten krijgt uit zijn voederbak.

Bronnen:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *