Konijn

BOERENKOOL MET EEN VLEUGJE MUNT

Konijnen zijn herbivoren. Van nature uit eten ze het liefst gras, hooi, allerlei soorten verse groenten en kruiden. We kennen allemaal wel het plaatje van een wortel en een konijn dat daar achteraan huppelt. Maar we willen geen suikerjunkee van ons konijn maken door alleen maar wortelen te geven. Dus net zoals met onze slaatjes kunnen we al onze creativiteit hierop loslaten. En we kunnen zelfs rekening houden met onze portomonnee en het mileu door te kiezen voor seizoensgroenten. Het is belangrijkste is dat je het dieet van je pluizige vriend niet van de ene op de andere dag compleet verandert want dan kan je konijntje ziek worden. Raadpleeg zeker een dierenarts voor meer advies rond konijnendieten.

Wat zijn de kenmerken van een groentenmenu dat jouw konijn gelukkig maakt?

  • Altijd en continu kwaliteitsgras en/of hooi
  • Aangevuld met verse, gewassen groenten, kruiden of onkruid
  • Wortelen of een appel geef je best in beperkte hoeveelheden want hier zit veel suiker in. Je kan dit ook gebruiken als snoepje om hen te trainen. Ja, je leest het goed, je kan je konijn trainen.

Hun dieet bestaat dus voor het merendeel uit gras en/of hooi. Ga voor zoet-ruikend hooi dat stofvrij is. Je kan het ook ophangen in een hooiruif om te vermijden dat het vies wordt of dat ze het vertrappelen. Zo blijft het lekker smakelijk. Jammie. 

Vul dit aan met een variëteit van 5 of 6 verschillende groenten/kruiden zoals kool, brocolli, paprika, peterselie, munt. Vermijd maaisel van de grasmaaier omdat dit hun maag  van streek kan maken. Ander giftig voedsel voor konijntjes is bijvoorbeeld rabarber, klimop en vingerhoedskruid. Geef je konijn ook nooit geplukt gras of planten van langs de kant van de weg. Je weet nooit of deze bespoten zijn. En je dierenarts kan je meer advies geven over welk voedsel goed voor je konijn is als je een nieuwe groente wil proberen.

In het wild spenderen konijntjes gemiddeld 70% van hun tijd aan voedsel zoeken en eten.

EEN PIZZA IN DE OVEN DUWEN

In ons drukke leven hebben we soms geen tijd om ’s avonds gezond en lekker te koken en dan ook nog eens te zorgen dat de konijntjes een gevarieerd groentenmenu voorgeschoteld krijgen. En dan is het al eens makkelijk om konijnenbrokjes van de dierenwinkel te geven. Zoals wij gewoon al eens een pizza in de oven duwen. Op zich niks mis mee. En soms verdomd lekker, zeker voor de tv op een vrijdagavond. 

We weten intussen dat het voor ons niet gezond is om elke avond zo’n bereide maaltijd naar binnen te spelen. Dit geldt dus ook voor de brokjes uit de dierenwinkel voor onze konijnen. Een keertje kan dit geen kwaad maar alle dagen alleen maar dit voedsel zou hen letterlijk ongelukkig en ziek maken. En schep geen kant-en-klare brokjes bij in hun etensbakje alvorens ze de eerste brokjes helemaal hebben opgegeten. Anders gaan ze zich vooral op de brokjes richten en minder op hun gras of hooi.

Geef hen best geen muesli-achtig eten dat je in de dierenwinkel kan kopen. Dit voedsel bevat bijvoorbeeld maïsvlokken, erwten, granen en zaden. Heel gezond, zou je denken. Maar vergis je niet, dit voedsel zorgt vaak voor maag-, tand- en gewichtsproblemen bij konijnen. 

Want in het wild spenderen konijntjes gemiddeld 70% van hun tijd aan voedsel zoeken en dit verorberen. Dat is dus bijna 17 uur per dag. Hier zijn ze dus soms ook ’s nachts mee bezig. Dit is de reden waarom ze dus altijd voedsel ter beschikking moeten hebben. Zij hebben een ander bioritme dan wij mensen. Ze zijn vooral actief bij zonsopgang en -ondergang.

We moeten er dus voor zorgen dat ze met hun eten ongeveer 17 uur zoet zijn. En muesli of alleen maar brokjes zijn te snel verorberd. Wat kan je doen om je konijntjes bezig te houden? Verspreid hun eten over hun leefomgeving zodat ze wat moeten zoeken. En zorg voor een constante beschikbaarheid van gras en hooi. Het is gezond, maakt je konijntjes niet dik en ze hebben hun bezigheid. En dit kan je verder aanvullen met groenten en kruiden.

Daag je konijn uit met een goeie puzzel.

NIET ETEN VOOR DE TV MAAR BIJ EEN PUZZEL

Je kan je konijn nog gelukkiger maken door hem wat uit te dagen met een goeie puzzel. Dit houdt hem wel even zoet en zo komen we makkelijker aan die 17 uur entertainment. Je hoeft geen dure investeringen te doen in voederpuzzels als je dit niet wil. Ga zelf of met je kinderen creatief wat in elkaar knutselen.

  • Verstop eens verse groenten en kruiden verstoppen in of onder het hooi/gras zodat ze wat moeten zoeken. Of verspreid het voedsel over hun hele leefruimte.
  • Stop hooi of gras in een leeg wc-rolletje of een leeg kartonnen theedoosje en verstop er een klein stukje wortel of appel in zodat ze moeten zoeken.
  • Je kan groenten op een stokje (zonder scherpe punten uiteraard) doen en deze stokjes in het wc-rolletje steken. Werkt goed met sappige stukjes paprika.

En nog een gouden tip: zorg dat alle voedsel vers is en verwijder steeds niet meer zo fris uitziende groenten, kruiden en gras/hooi om maagproblemen te voorkomen. Jij wil ook een krokant slaatje en geen verlebberde toestanden, toch?

konijn eet bloempje
Geef geen geplukt gras of planten van de kant van de weg aan je konijntjes.

TANDEN POETSEN

We hebben al gezien dat dit entertainment je konijn gelukkig maakt. Maar dit gevarieerd gras, hooi & groentenmenu heeft ook nog andere voordelen.

Het langdurig bijten en kauwen op gras, hooi en groenten onderhoudt de tanden van je konijntjes. Het zorgt ervoor dat de tanden gezond blijven en niet te lang worden. Een beetje zoals tanden poetsen na het eten voor ons. En daarmee spaar je weer een extra bezoek bij de tandarts … euh dierenarts uit. Check ook best elke maand de tanden van je konijntje om te zien of ze niet te lang worden en de lippen en mond niet beschadigen.

Door dit continu zoeken naar voedsel en de tijd nemen om te eten, bevorder je ook het natuurlijke gedrag van je konijntjes. Dit is wat ze gewoon zijn om te doen en waaraan hun lichaam gewend is. Ze zullen dus minder maagproblemen hebben. 

En omdat elk konijn zijn bezigheid heeft, hebben ze minder tijd om zich bezig te houden met de andere konijnen in het hok. En om zich te ergeren aan een ander konijn of zich agressief te gedragen. 

Als ze voldoende natuurlijk voedsel hebben, focussen ze zich hierop. Ze hebben dan geen behoefte om op andere dingen te beginnen kauwen. Denk maar aan gevaarlijke kabels in huis, meubels of je favoriete pantoffels. Of ze bijten in de spijlen van hun kooi. Niet fijn voor jou en ongezond en gevaarlijk voor je konijntje.  

Alleen maar voordelen dus, zo’n gevarieerd groenten- en kruidenmenu met continu gras en/of hooi ter beschikking. Af en toe een makkelijkere oplossing met konijnenbrokjes kan maar zeker niet alle dagen. Dit om te vermijden dat ze tand- en maagproblemen krijgen of dat ze agressiever zijn naar andere konijntjes. Vermijd muesli en schakel je konijn nooit van de ene dag op de andere over naar een ander dieet. Laat je hiervoor bijstaan door een dierenarts.

Vergeet niet … je konijntje wordt gelukkig van eten zoeken en kauwen op gras en hooi. Een lekker extraatje in de vorm van een variëteit aan groenten en kruiden is een smakelijk dessertje. En als kers op de taart, kan je hen extra entertainment geven met zelfgemaakte voederpuzzels.

Bronnen:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *