Tijdens deze ‘ik voel de lente in de lucht maar helaas nog steeds Coronadagen’ snak ik naar een avondje uit met vrienden. Lekker wat gaan eten, een lekkere cocktail erbij en eindelijk bijbabbelen. Of gewoon wat vrienden thuis uitnodigen, lekker samen koken en kletsen aan tafel. Ik kan niet wachten tot het zover is.
Maar onze katten zouden zo’n avondje uit met andere katten nooit uit zichzelf organiseren. Ok, ze hebben daar de hersenen niet voor om iets te plannen of te organiseren. Maar zelfs als ze dit wel konden, zou het hen niet interesseren.
ONZE LIEVE WOESTIJNRATTEN… EUH KATTEN
Voor ons mensen misschien moeilijk om te vatten, maar voor katten heel logisch. Zeker als we kijken naar waar ze vandaan komen. De verre voorouders van onze katten leefden in de woestijn. Ze leefden niet in groepen maar op zichzelf. Ze waren dus volledig op zichzelf aangewezen om te jagen en te overleven. Men noemt hen daarom ook solitaire jagers. Dit wil niet zeggen dat ze niet sociaal zijn met andere katten en dieren maar gewoon dat ze voor hun voedsel alleen op jacht gaan en alleen hun prooi opeten.
JAGEN OF OPGEJAAGD WORDEN
Waar wij het liefst samen met ons gezin, familie of vrienden eten willen katten dus het liefst alleen eten. En met rust gelaten worden. Door ons… door andere katten en door andere dieren. De verre voorouders van onze katten waren geduchte jagers maar stonden evengoed zelf op het menu van andere roofdieren. Daarom voelen katten die aan het eten zijn zich kwetsbaar en een makkelijke prooi. Dat verklaart dus waarom ze het liefst eten op een rustig plekje waar ze zich helemaal op hun gemak voelen en niet gestoord worden.
EEN EETFESTIJN MET MEERDERE KATTEN
Onze huiskatten leven natuurlijk al lang niet meer in het warme, Afrikaanse zand maar die woestijntrekjes zitten er wel nog in. Daarom is het super belangrijk om aan deze eetbehoeften van je kat te voldoen.
Heb je meerdere katten in huis?
- Zet dan niet alle etensbakjes netjes naast elkaar zoals wij aan tafel zouden doen. Maar verspreid meerdere etensbakjes doorheen het huis.
- De minimum regel is: voorzie evenveel etensbakjes als er katten in huis zijn plus 1 extra.
- En vooral: geef hen de keuze waar ze eten. Probeer verschillende plekjes uit en kijk wat ze fijn vinden: het liefst in de keuken of rustig in de berging of ergens anders. En probeer het etensbakje eens op een hoogte te zetten voor een nog veiliger gevoel.
EEN DINER BIJ KAARSLICHT
Maar wat doe je dan als je maar 1 kat in huis hebt? Ook voor jouw ene lieveling kan je meerdere etensbakjes voorzien in huis. En verschillende locaties uitproberen totdat je haar lievelingsplekjes ontdekt. Katten eten namelijk in kleine porties en meerdere keren per dag. Een beetje te vergelijken met de woestijnkatten die voor elke maaltijd een sappig muisje moesten vangen.
Je kan etenstijd ook aantrekkelijk maken:
- door verschillende merken en voedsel uit te proberen zodat je weet wat ze lekker vindt en waarvoor ze een moord zou plegen (muizen niet meegeteld ;-)). Ook handig voor trainingsoefeningen.
- door voederpuzzels te kopen of zelf in elkaar te knutselen. Ik ben ook grote fan van opvulmuizen die je kan verspreiden en verstoppen in huis. Je kat moet speuren naar ‘een prooi’, ze vangen en kan dan erin bijten of rondzwieren zoals ze met een levend prooi zou doen. Haar natuurlijk eetgedrag wordt zo gestimuleerd. En het is ook gewoon super leuk om je jager bezig te zien.
- Je kan ook met je kat spelen met een hengel en haar als beloning voor de ‘vangst’ brokjes of een sappig maal geven.
- Of je kan leuke trainingsoefeningen zoals een ‘high five geven’ met je kat doen en haar belonen met haar favoriete eten. Zeker als je dit op een regelmatig tijdstip doet, zal je kat al bijna klaar zitten om een high five te geven zodat ze eten krijgt.
Onze katten willen dus kunnen kiezen waar ze eten. En de meesten snakken naar rustige maaltijden op hun eentje, op een hoogte. Maar dat betekent niet dat je van je kat’s etenstijd geen feestje kan maken. Jij en je kat, gezellig met z’n tweetjes … en een paar opvulmuizen of voederpuzzels.