de contouren van een zittende kat bij zonsondergang
Tags:

We zien katten als koppige, onafhankelijke wezens die hun zin doordrijven. En als het hen niet aanstaat, krabben of bijten ze. Dat is nu eenmaal hoe een kat in elkaar zit, denken we.

Uit een enquête blijkt dat 60% van de kattenbaasjes zegt dat hun kat ongeveer 1 keer per week blaast, hen krabt of bijt. Maar ze nemen geen actie hierrond. Baasjes vinden het normaal dat hun kat dit doet.

Wel daar ben ik het totaal niet mee eens.

Ik vind dat agressief gedrag van een kat niet getolereerd mag worden.

Katten kunnen agressief gedrag vertonen naar mensen en dieren. Ze kunnen hierbij hun rug recht zetten en zich groter maken, grommen of blazen. Of ze halen uit met hun nagels of bijten. Dat klopt.

Maar dit gedrag zouden baasjes niet mogen tolereren. Het is namelijk een uiting dat de kat zich echt niet ok voelt. 

Ze voelt zich bedreigd, ongemakkelijk of angstig. En ze bijt en krabt vaak alleen maar als ze al verscheidene eerdere pogingen heeft ondernomen om dit duidelijk te maken. Maar waarbij wij met onze mensenogen haar lichaamstaal niet begrepen. 

een wit-getijgerde kat staat met haar pootjes op een blauw hek
Agressie bij je kat mag je niet tolereren. Het wijst erop dat je kat zich niet ok voelt.

De meeste katten bijten en krabben pas als ze bijna ten einde raad zijn in hun poging om met een stressfactor om te gaan. Tenzij er echt een psychologisch of medisch probleem is.

Dit wil dus zeggen dat dit agressieve gedrag een uiting is van verminderd welzijn en dat de kat zich niet goed in haar vel voelt. Haar levenskwaliteit is niet goed. Hiervan zouden we dus niet zomaar mogen zeggen dat het normaal gedrag is.

Ik doe hier dus een oproep om dit cliché te doorbreken. 

En agressie bloedserieus te nemen. Het welzijn van je kat komt immers in het gedrang.

Stop dus met het tolereren van het agressieve gedrag van je kat en denk na over wat ze je wil vertellen. Welke grens van haar respecteer jij op dat moment niet? En wat kan je daaraan doen?

Wil je meer weten over agressief gedrag bij katten? Lees dan mijn artikels hierover:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *