Een close-up van de neus en snorharen van een grijze kat - FIC
Tags:

Wat is FIC?

FIC staat voor Feline Idiopathische Cystitis. Een hele moeilijke term voor iets dat vaak voorkomt bij katten.

Katten kunnen allerlei aandoeningen hebben aan de urineblaas en de lagere urinewegen, zoals blaasgruis of een blaasontsteking. Deze aandoeningen vallen onder de verzamelnaam FLUTD, wat staat voor Feline Lower Urinary Tract Disease. De symptomen van al deze aandoeningen lijken vaak sterk op elkaar, waardoor een grondig medische onderzoek door de dierenarts nodig is om uitsluitsel te bieden.

Wanneer de medische onderzoeken geen lichamelijke oorzaak voor FLUTD aanduiden, spreken we van FIC. Dit is dus een blaasontsteking zonder duidelijk aantoonbare reden. Bij ongeveer twee derde van FLUTD doet zich FIC voor. Het is dus niet eenvoudig om FIC te behandelen omdat er geen lichamelijke oorzaak is die je kan aanpakken. 

FIC wordt ook wel eens FUS of Feline Under Stress genoemd.

Waar komt FIC dan vandaan? Waarschijnlijk wordt het veroorzaakt door (chronische) stress bij je kat. En dit kan omwille van honderd mogelijke redenen zijn. Je kat komt bijvoorbeeld niet goed overeen met andere dieren in huis, je kat heeft stress omdat er niet aan haar behoeften voldaan wordt, ze heeft stress van andere katten in de tuin, haar leefomgeving bevat niet voldoende verrijking, enz. FIC wordt daarom ook wel eens FUS of Feline Under Stress genoemd.

Symptomen van FIC

Zowel bij FLUDT als bij FIC zie je dezelfde symptomen. 

Het meest duidelijke symptoom voor de meeste kattenbaasjes is het plassen buiten de kattenbak. Maar er zijn ook nog anders symptomen die je kan waarnemen bij je kat:

  • Veel meer poetsen rond de anus, vagina of de buik
  • Bloed in de urine waardoor deze een rodere kleur krijgt
  • Vaker en in kleinere plasjes de behoefte doen
  • Duidelijk moeite hebben met plassen, je ziet de kat zich inspannen om te kunnen plassen.
  • Pijn bij het plassen waarbij de kat al eens een pijnkreet lost
  • Andere veranderingen in het gedrag zoals uithalen, meppen, krabben, bijten

Sommige symptomen zijn een periode zichtbaar en verdwijnen dan voor een poos. Kattenbaasjes denken dan dat het probleem zichzelf heeft opgelost. Maar na enkele dagen steken de symptomen terug de kop op. Hoe vaak de symptomen terug komen of hoe snel, hangt af van de kat.

Dierenartsen voeren een operatie uit - Plast je kat buiten de bak door FIC
Sommige symptomen verdwijnen en steken even later terug de kop op.

Hoe bepaal je of je kat FIC heeft?

Jij zelf kan dit niet bepalen. Wel is het belangrijk dat je je kat en haar urine goed in het oog houdt zodat je op tijd kan ingrijpen als je symptomen ziet.

Er bestaat geen test om FIC vast te stellen. De enige manier is om onderzoeken te doen om andere oorzaken voor de symptomen uit te sluiten.

Jouw dierenarts voert meestal onderstaande onderzoeken uit:

  • Fysiek onderzoek
  • Onderzoek van een urinestaal
  • Eventueel onderzoek van het bloed
  • Echografie van de blaas

Naargelang de situatie en eventuele uitslagen van bovenstaande onderzoeken kan je dierenarts ook röntgenfoto’s van de blaas nemen en een onderzoek van de schildklier doen.

Als al deze onderzoeken geen lichamelijke oorzaak blootleggen, spreken we meestal van FIC. 

Afbeelding van de Kattenkliniek - Plast je kat buiten de bak door FIC?
Er bestaat geen medicijn tegen FIC.

Welke behandeling heeft je kat nodig?

De behandeling van FIC hangt af van de kat en haar leefomgeving. 

Jouw dierenarts kan medisch ondersteunen door:

  • Een dieetwijziging voor je kat voor te schrijven zodat ze meer water opneemt. Dit kan gaan om andere brokjes of meer natvoer introduceren.
  • Er bestaat geen medicatie die FIC kan genezen. Maar je dierenarts kan je kat wel ondersteunen met gedragsmedicatie als dit mee haar stress veroorzaakt. Of pijnstillers voorschrijven als je kat last heeft van pijn.

Maar de meest belangrijke behandeling is het aanpakken van de stress van je kat. Hiervoor ga je op zoek naar wat je kat stress bezorgt en hoe je haar leefomgeving nog meer kan verrijken. Hoe je haar kan helpen omgaan met haar angsten of irritaties. Hoe je haar meer kan laten drinken. 

Bovendien is het belangrijk dat je niet alles in één keer verandert. Katten zijn controle freaks en de voorspelbaarheid van hun leefomgeving is cruciaal voor hun fysieke en mentale gezondheid. 

Je schakelt dus best een gedragstherapeut in die met jou kan kijken welke aanpassingen je best doet, in welke volgorde en op welke tijdsspanne. En die ervoor zorgt dat het advies zowel voor de kat als voor jou en je gezin haalbaar zijn.

Wil jij graag weten welke stappen je kan zetten om je kat af te helpen van haar plasprobleem? Download dan nu mijn praktische video ‘Verlos jezelf van het plasprobleem van je kat’.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *