Ben je van plan om je kat voor te stellen aan een nieuw katje in huis? Dan doe je dat best niet onvoorbereid. Katten hebben nood aan routine en voorspelbaarheid. En een nieuwkomer gooit dat in de war. Katten zijn solitaire jagers en zullen een andere kat direct zien als een bedreiging voor hun bronnen en overleving.Â
Hoe zorg je er dan voor dat je katten dikke vriendjes worden?
Wel, de voorbereiding is het allerbelangrijkste. Daarmee kan je heel wat leed voorkomen.
En ik geef je graag mijn 7 tips voor vrede in huis.
Tip 1Â
Je denkt goed na over waar je huidige kat leeft en waar haar bronnen en materiaal staan. Je denkt ook na over waar alle spullen van de nieuwkomer zullen staan. Dus waar deze zal slapen, eten, drinken, rusten, enz.
Tip 2
Je creëert voldoende verstopplaatsen voor alle katten in huis. Dit zijn minstens evenveel verstopplaatsen als er katten zijn plus 1 extra. Maar ik zou hier niet op besparen en per kat 2 of 3 verstopplaatsen creëren.
Je hoeft hier geen dure investeringen voor te doen. Met kartonnen dozen kom je al een heel eind. Verspreid deze door het huis en zorg dat elke doos 2 uitgangen heeft. Zodat een kat die bedreigd wordt door een ander kat altijd kan ontsnappen.
Een andere winner zijn veel toegankelijke plaatsen in de hoogte creëren voor je katten. Dit kunnen planken aan de muur zijn maar evengoed een dekentje op een kast, de planken in een (boeken)kast, krabpalen, enz. Zorg dat je kat in één of enkele sprongen op een hoogte zit.
Tip 3Â
Zorg voor voldoende krabmogelijkheden in huis. Katten krabben om stress te ontladen en om aan te geven dat een bepaalde plek veilig is. Of om hun geur af te geven om andere bewoners te laten weten dat ze hier geweest zijn.
Hoe zorg je voor voldoende krabmogelijkheden? Koop minimum 10 kartonnen krabplankjes (die kan je goedkoop op de kop tikken) en verspreid deze door het huis van zodra de nieuwkomer arriveert. Zorg zeker voor veel horizontale én enkele verticale krabmogelijkheden. Laat ze enkele weken tot maanden liggen. In ieder geval tot je katten elkaar tolereren. Je kan dan kijken aan welke plankjes het meest gekrabt is en daar eventueel een steviger krabelement plaatsen. Veel katten … en mijn lieve Ziva is daar één van … zijn dol op My Kotty. De golf in de plank zorgt dat ze makkelijker kunnen krabben en ze zitten op een kleine hoogte … en persoonlijk vind ik ze mooi passen in mijn interieur.
Tip 4
Zorg voor voldoende slaapplaatsen. Minstens één per kat en liefst één extra. Je kan de slaapmogelijkheden voor je nieuwkomer al aankopen. Maar houd deze apart en installeer deze nog niet in je huis. Zorg ervoor dat je huidige kat er niet in gaat liggen want dan zal de nieuwkomer deze slaapplaats vermijden. Gebruik als slaapplekken dus ook geen spullen die je huidige kat al gebruikt (heeft). Je nieuwkomer zal de geur ruiken – ja ook al heeft je huidige kat er al weken niet meer in of op gelegen – en er niet in willen slapen.
Tip 5
Bepaal waar de etens- en waterbakjes in huis moeten komen. Zowel van je huidige kat als de nieuwkomer. En ik weet het, het oogt zo mooi. Maar laat je niet verleiden om de bakjes mooi op een rijtje naast elkaar te zetten. Katten zijn solitaire jagers en eten dus het liefst alleen. Verspreid de bakjes zodat ze rustig en alleen kunnen eten op een veilige plaats, zonder dat ze gestoord worden door mensen of andere dieren in huis.
Betekent dit dat je de bakjes van je huidige kat moet verplaatsen als de nieuwkomer komt? Begin hier dan al enkele weken voor de nieuwkomer arriveert mee. Zodat ze geen stress krijgt van de plots verandering van haar routine. Verplaats geleidelijk aan de bakjes met enkele centimeters tot ze op de plaats staan waar jij ze wil hebben.Â
En vooral, bestudeer je kat. Vindt zij de nieuwe locaties echt niet leuk, dan ben je te snel gegaan in het verplaatsen of voelt ze zich niet veilig op die plaats. Pas de locatie dan aan. Maar doe dit ook weer zeer traag.
Tip 6
Nog zo’n belangrijke bron voor je kat is de kattenbak. Bepaal waar je huidige kat haar behoefte doet en waar je wil dat de nieuwkomer zijn behoefte doet. Zorg dat deze plaatsen ver uit elkaar staan. Een kat voelt zich kwetsbaar op de kattenbak. Als ze zich niet veilig genoeg voelt, bestaat de kans dat ze andere plekken in huis zal opzoeken die veiliger zijn. Met alle gevolgen en poetswerk vandien.
Tip 7
Hou je katten bezig met verrijking. Dit kan je doen door voederpuzzels te gebruiken (ver weg uit elkaar natuurlijk en in een veilige omgeving), brokjes weg te gooien of te verstoppen.Â
Zorg ook voor voldoende spelmogelijkheden. Zorg dat elke kat zijn eigen speeltjes heeft en mix ze in het begin niet door elkaar. Las korte spelmomenten in. Hengels met wat veertjes of kunstvacht zijn bijvoorbeeld ideaal.
Een goede voorbereiding kan het vredig sameleven vergemakkelijken. Het is belangrijk dat je hier ruim op voorhand mee start. Zodat je huidige kat kan wennen aan eventuele veranderingen. Anders is je kat al gestresst nog voor de nieuwkomer in huis is. En die levert gegarandeerd stress op … Hoe lief je katje ook is … Of hoe goed ze ook met andere katten overweg kan.
En die stress moeten we op voorhand zo laag mogelijk houden om het vredig samenwonen alle kansen op slagen te geven.
Dus, maak een plan op, start met je voorbereiding weken of zelfs maanden voor je nieuwkomer arriveert.