Hoe krijg ik ’s nachts mijn kat rustig?
Ik vind het verschrikkelijk om ’s nachts wakker gemaakt te worden. Mijn slaap is me zo heilig. Ik word dan ook verschrikkelijk chagrijnig als ik niet goed geslapen heb. Daarom heb ik mijn kat Ziva van in het begin geleerd dat de slaapkamer verboden terrein is. En Ziva is het gewoon dat ze ’s nachts niet bij mij is. En mijn kat Ziva is ’s nachts ook gewoon rustig.
Maar die slaapkamerdeur toedoen is niet altijd een optie. Zeker niet als jouw kat het gewoon is om bij jou te slapen of helemaal gek wordt als die deur ineens toe is.
Wat normaal is want katten houden van gewoonte en voorspelbaarheid. En ruimtes die ineens niet meer toegankelijk zijn, zorgen voor frustratie en stress.
Wat kan je dan wel doen tegen zo’n kleine boef?
1. Zoek uit waarom je kat ’s nachts niet rustig is
Dan kan je veel makkelijker een efficiënte oplossing zoeken voor haar gedrag. Wat is haar motivatie om dit te doen? Welke behoefte wil zij hiermee vervullen? Er zijn verschillende mogelijkheden:
- Jouw kat verveelt zich en zoekt aandacht
- Jouw kat wil spelen
- Jouw kat heeft honger of dorst
- Jouw kat is gestresseerd of gefrustreerd
- Jouw kat is bang of verward
Katten gebruiken miauwen het vaakst om met ons mensen te communiceren dat ze iets willen. Zoek dus uit wat jouw kat op dat moment wil.
2. Wat leer jij jouw kat met jouw reactie?
Ten tweede, kijk naar hoe jij reageert op dat moment. En welke beloning hierin schuilt voor jouw kat. In welke zin versterk jij haar gedrag van niet rustig zijn ’s nachts?
Stel dat jouw kat op zoek is naar aandacht omdat ze zich verveelt en wil spelen. Als ze miauwt, reageer je misschien door iets te zeggen. Voilà, ze heeft jouw aandacht, zo simpel was dat voor haar.
Vervolgens reageer je misschien niet meer omdat je gefrustreerd bent dat ze jou heeft wakker gemaakt. Maar jouw kat heeft geleerd dat miauwen werkt om aandacht te krijgen. Dus ze gaat dit extra hard en extra lang proberen. Tot jij gek wordt en alsnog reageert. En voilà, je hebt zonet haar miauwgedrag extra versterkt. Ze heeft nu geleerd dat ze krijgt wat ze wil als ze extra hard en lang miauwt.
Soms gaat een kat ander gedrag vertonen als ze merken dat miauwen niet meer of niet direct werkt. Denk dan aan bijten of op jou te springen. Ga ook hier weer na: “Hoe reageer ik hierop? Heb ik enige vorm van interactie met haar? En wat leer ik haar op dat moment?”
3. Negeer haar gedrag als eerste oplossing om ’s nachts rustig te zijn
Om gedrag te laten verminderen is het cruciaal om de beloning van haar gedrag eruit te halen. Negeer haar dus. Heel moeilijk, ik weet het. Maar van zodra je ook maar een duimbreedte toegeeft, leer je haar dat ze gewoon extra hard haar best moet doen.
Blijf volharden en weet dat het gedrag eerst veel erger gaat worden vooraleer het vermindert. Ze zal dus nog harder en langer gaan miauwen en misschien andere manieren zoeken om jou wakker te maken.
Helaas zal het negeren alleen niet werken. Voeg dus ook de volgende stap toe.
4. Geef haar een alternatief om ’s nachts rustig te zijn
Jouw kat heeft een sterke motivatie om te miauwen en op jou te springen. Ze wil er iets mee bereiken. En door simpelweg haar gedrag te negeren, gaat ze niet stoppen met dit gedrag. Integendeel, ze gaat extra hard haar best doen om te krijgen wat ze wil. Niet echt wat je verwacht van een rustige kat ’s nachts.
Je kat maakt je wakker omdat ze honger heeft
Zorg dan dat ze doorlopend eten heeft. Ben je bang dat jouw kat geen limiet kent en te veel gaat eten? Dan kan je eventueel werken met een automatische feeder. Dan is jouw kat niet meer afhankelijk van jou voor eten en leert ze dat ze niet bij jou moet zijn voor eten.
Maar wat volgens mij het beste werkt is voederpuzzels toevoegen. Zo is jouw kat langer bezig met haar eten. Dit is gezonder voor haar spijsverteringsstelsel maar het gaat ook verveling tegen. Ze wordt mentaal en fysiek uitgedaagd en leeft minder van voedermoment naar voedermoment. Ze zal dus ook minder om eten vragen en jou ’s nachts meer met rust laten.
Je kat maakt je wakker omdat ze zich verveelt
Zorg dan dat ze zowel overdag maar zeker ’s nachts een bezigheid heeft. Katten zijn het meest actief tijdens de schemer (zonsondergang en zonsopgang). Doe dit met voederpuzzels maar ook met speeltjes die ze onweerstaanbaar vindt. En speel overdag of net voor jij gaat slapen met haar zodat ze fysiek en mentaal moe is als je gaat slapen. Let wel op dat je haar niet net actiever maakt. Ze moet genoeg hebben van het spelen en willen gaan rusten na jouw speelsessie. Jachtspelletjes zijn hier heel geschikt voor.
Wil jij dat jouw kat je ’s nachts niet meer wakker maakt?
Zoek je naar eenvoudige manieren waarop je kat zichzelf bezighoudt? Zowel overdag als ’s nachts. En wil je graag weten met welke speeltjes jouw kat wel elke nacht wil spelen?
Volg dan mijn online cursus “Zo overleef je jouw energieke kat”.
De cursus bestaat uit enkele korte video’s, boordevol praktische en simpele tips. Voor deze tips verwijs ik meestal naar budgetvriendelijke materialen die je al in huis hebt. En nee, je hoeft geen handige harry te zijn om met de tips aan de slag te gaan. Zelfs jouw kinderen kunnen in 5 minuten al iets in elkaar knutselen.
Wil je weten welke andere interessante cursussen over katten je kan volgen?
Extra inspiratie
Hieronder vind je een aantal linken naar andere episodes van de podcast met extra inspiratie:
- Aflevering 35: Hoe leer ik miauwen ’s nachts af?
- Aflevering 28: Hoe katten iets afleren?
- Aflevering 25: Waarom miauwen katten?
- Aflevering 16: Kunnen katten écht alleen zijn?
- Aflevering 15: Hebben katten een besef van tijd?
Linken en leuke extra’s
>>>>> Wil je geen enkele aflevering van de podcast missen? Abonneer je dan nu via je favoriete podcastkanaal (Spotify – Apple podcast – …).
En je kan de podcast ook bekijken als video op YouTube als je mij liever in actie ziet. En pssst, vergeet je niet gelijk te abonneren op mijn YouTube kanaal hé.
>>>>> Wil je nog meer advies over katten? Schrijf je dan hier in voor de CAT TAILS nieuwsbrief.
En volg me op: