“Soms valt mijn kat uit het niets handen aan die op de grond liggen ( bv tijdens yoga). Dan trapt hij met zijn achterpoten en bijt hij steeds harder. Ik ga dan gewoon weg en dan is die situatie ook direct voorbij. Of ik geef hem een speeltje. Maar mijn dochter vindt dat grappig en laat hem wat trappelen en dan begint hij geluiden te maken zoals buitenkatten die vechten. Waarom trapt mijn kat met zijn achterpoten? Wat wil hij daarmee zeggen en hoe gaan we daarmee om?”

Deze vraag over trappen met de achterpoten kreeg ik van één van de lezers van mijn nieuwsbrief. En ik vond het zo’n interessante vraag dat ik er meteen een podcast aflevering over wilde maken.

Ik wil naar 3 belangrijke punten kijken:

  • Waarom trapt een kat met zijn achterpoten? 
  • Wat wil jouw kat vertellen met dit trappen?
  • Hoe ga je om met dit trappen met de achterpoten?

1. Waarom trapt een kat met zijn achterpoten?

Er zijn verschillende mogelijkheden. Kijk dus goed naar het gedrag zelf en de context waarin het trappen voorkomt.

  • Jachtgedrag: dit is het meest voorkomend. Onze huiskatten volgen nog steeds hun instincten van jagen. En trappen is voor hen heel leuk om te doen. Ze doden daarmee hun prooi, vaak in combinatie met bijten.
  • Stress: bange, gefrustreerde of agressieve katten gebruiken trappen als vechtstrategie om zich te verdedigen. Het is dan eerder een stevige trap die ze geven. Ze gebruiken dit om zich te verdedigen. 
  • Deze verdediging is soms naar andere katten of dieren gericht. Maar ze gebruiken het bijvoorbeeld ook als jij hun buik aait en zij dat niet fijn vinden of er genoeg van hebben. Dit is dus niet om te spelen maar een duidelijke, agressieve lichaamstaal om te zeggen: “Stop daarmee!”.

Dit trappen met de achterpoten kan dus zowel spelen als zich te verdedigen en een ander opzettelijk pijn te doen betekenen. Maar hoe zie je nu het verschil? Kijk naar haar lichaamstaal.

  • Blaast of gromt ze? Dan is het mogelijk agressief gedrag.
  • Gaan haar oren plat en naar achteren? Dan wil ze haar oren misschien beschermen tijdens een aanval. Ook agressief gedrag dus.
  • Staren: is ook agressief gedrag
  • De staart: als de staart omhoog krult in een vraagteken, zijn katten ontspannen en blij. Maar als de staart eerder naar beneden gericht is, is de kat niet op haar gemak.
  • Pupillen van de ogen: als ze verwijd zijn en er is normaal licht dan ervaart jouw kat ook stress.
  • En kijk ook naar het trappen zelf: trapt jouw kat hard alsof haar leven ervan afhangt? Dan is het agressief gedrag. Soms is een agressieve trap ook met 2 achterpoten tegelijk en het speelse trappelen afwisselend. 

2. Wat wil jouw kat vertellen met dit trappen?

  • Ofwel wil jouw kat lekker spelen en vindt ze jouw handen een geweldig prooi. Lekker warm en zacht om in te bijten en op te trappelen. Bijna zoals een echte muis …
  • Ofwel heeft jouw kat stress en wil ze jou vertellen dat je afstand moet nemen omdat je over haar grens bent gegaan. Dit is behoorlijk agressief gedrag want die trap is één van de laatste redmiddelen die jouw kat ziet voor zichzelf. Als we alle agressieve lichaamstaal op een rijtje zouden zetten, staat dit gedrag bovenaan, als meest agressieve gedrag dus. Dit is niet gezond voor het wezlijn en de gezondheid van jouw kat en voor jullie onderlinge relatie.

In de situatie van de handen tijdens de yoga, kan het trappen misschien eerst zijn om te spelen. Maar het zou na een tijdje kunnen omslaan naar agressief gedrag omdat de kat stress voelt. Het grommen zou hiervan een teken kunnen zijn. Maar het is belangrijk om ook naar de rest van de lichaamstaal van de kat te kijken om uitsluitsel te geven.

3. Hoe ga je om met dit trappen met de achterpoten?

3.1. Wat kan je doen als je kat trapt met de achterpoten of je bijt?

Sta nooit toe dat jouw kat met jouw lichaamsdelen speelt. Als ze leert dat dit ok is, kan ze steeds harder gaan bijten en krabben. Ik hoef je hierbij niet te vertellen dat ze met haar scherpe tanden en klauwen serieuze schade en pijn kan berokkenen. 

In deze situatie zal jouw kat ook eerst moeten afleren dat spelen met handen goed is. Je zal het gedrag dus moeten negeren en de beloning van het gedrag (handen zijn een leuk speeltje) eruit halen. En vervolgens een alternatief aanbieden waar jouw kat wel mee mag spelen en dat extra gaan belonen. Zodat jouw kat leert dat spelen met een speeltje extra leuk is en dat spelen met handen niets oplevert.

Is het geven van een speeltje of weggaan zoals het kattenbaasje doet dan een goed idee?

Ja, dit is een goed idee. Maar je moet opletten wanneer en hoe je het doet. En vooral: wat leer je jouw kat hiermee?

Stel dat je kat eerst in je handen bijt en dat je haar dan een speeltje geeft. Dan trapt jouw kat met haar achterpoten misschien niet meer op jouw handen. Maar je kat leert wel: “Als ik in handen bijt, krijg ik een leuk speeltje. Ik moet dus eerst in een hand bijten om dit speeltje te krijgen.”. Daarmee zal haar bijten en trappen met de achterpoten niet verminderen.

Als je te laat bent en jouw kat bijt of trapt toch met haar achterpoten. Dan is het een goed idee om haar volledig te negeren en weg te wandelen. Zo neem jij de beloning uit haar gedrag weg. 

3.2. Maar nog beter: voorkom dat je kat aanvalt en trapt met de achterpoten

Zorg ervoor dat jouw kat gewoon geen interesse heeft in jouw lichaamsdelen. Zorg dat ze zichzelf bezig houdt, zowel overdag als ’s nachts. Geef haar dus voldoende speeltjes en voldoende afwisseling in speeltjes. Leer haar hoe je op een aangename en veilige manier met elkaar speelt, door middel van een lange hengel bijvoorbeeld. En koop speciale trappelkussens waar je kat zich op kan uitleven. Je hebt deze in allerlei formaten. En gebruik eventueel kruiden op haar speeltjes en trappelkussentjes.

Een ander alternatief is om te werken met voederpuzzels. Dit geeft jouw kat doorheen de dag een extra fysieke en mentale bezigheid. Waardoor ze minder elk bewegend dingen (zoals jouw handen) gaat aanvallen. En zodat het trappen met de achterpoten op jouw lichaam vermindert.

Wil je meer informatie over hoe je trappen met de achterpoten en bijten voorkomt?

Wil jij leren met welke speeltjes jouw kat wél elke dag wil spelen? Welke spelletjes je met haar kan doen? En hoe je simpele en budgetvriendelijke voederpuzzels voor je kat maakt?

Volg dan mijn korte online cursus “Zo overleef je jouw energieke kat”

Daarin leer je hoe je jouw kat kan triggeren tot spelen. En hoe je ervoor zorgt dat jouw kat zichzelf bezighoudt. Zowel overdag als ’s nachts.

Wil je weten welke andere interessante cursussen over katten je kan volgen? 

kat trappen met achterpoten
Een kat die trapt met de achterpoten of bijt kan serieuze schade berokkenen.

Extra inspiratie

Hieronder vind je een aantal linken naar andere episodes van de podcast met extra inspiratie:

Linken en leuke extra’s

>>>>> Wil je geen enkele aflevering van de podcast missen? Abonneer je dan nu via je favoriete podcastkanaal (Spotify – Apple podcast – …).

En je kan de podcast ook bekijken als video op YouTube als je mij liever in actie ziet. En pssst, vergeet je niet gelijk te abonneren op mijn YouTube kanaal hé.

>>>>> Wil je nog meer advies over katten? Schrijf je dan hier in voor de CAT TAILS nieuwsbrief.

En volg me op:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *