Merk jij gedragsproblemen bij je kat sinds de baby er is of door een andere verandering?

Een baby brengt veel vreugde, maar ook grote veranderingen in je huishouden. Niet alleen voor jou, maar ook voor je kat. Het is niet ongewoon dat katten gedragsproblemen ontwikkelen na de komst van een baby. Onzindelijkheid, verstoppen of zelfs agressie: het zijn manieren waarop je kat aangeeft dat ze worstelt met stress of onvervulde behoeften.

Maar maak je geen zorgen, er is veel dat je kunt doen om je kat te helpen!

Wat vertelt het gedrag van je kat je?

Gedragsproblemen bij katten zijn nooit zomaar ‘slecht’ gedrag, maar een manier om te communiceren. Als je kat zich anders gedraagt dan normaal, probeert ze iets duidelijk te maken. Dit kan een teken zijn van stress, een manier om haar territorium opnieuw te bevestigen, of een poging om haar basisbehoeften te vervullen.

Bijvoorbeeld, een kat die naast de kattenbak plast, kan aangeven dat ze zich onzeker voelt of dat de kattenbak niet meer op een veilige plek staat. Een kat die zich verstopt, zoekt misschien rust omdat ze zich overweldigd voelt door de nieuwe situatie. Agressie kan voortkomen uit angst of frustratie. Door het gedrag van je kat goed te observeren en de oorzaak te achterhalen, kun je gerichte oplossingen vinden en haar helpen om zich weer op haar gemak te voelen.

Praktische tips voor gedragsproblemen

1. Plasjes of drolletjes in huis

  • Controleer of de kattenbak nog steeds op een rustige en toegankelijke plek staat. Een babykamer of drukke gang is geen ideale locatie.
  • Gebruik een ruime, open kattenbak met fijn, geurloos kattengrit. Sommige katten weigeren een kattenbak met een deksel of geurend zand te gebruiken.
  • Heeft je kat last van sproeigedrag? Dit kan een stressreactie zijn. Zorg ervoor dat ze haar geur op andere manieren kan verspreiden, zoals via kopjes geven of krabpalen.
  • Beloon je kat als ze de kattenbak correct gebruikt en zorg dat de bak altijd schoon is. Een vieze bak kan een reden zijn om elders te plassen.

2. Verstoppen of angst

  • Een kat die zich veel verstopt, heeft behoefte aan veilige schuilplekken. Zorg voor voldoende verstopplaatsen, zoals kartonnen dozen, mandjes of kattenhuisjes.
  • Katten houden van hoogte. Een hoge krabpaal of plank aan de muur kan haar een veilig overzicht bieden over de kamer zonder zich bedreigd te voelen.
  • Gebruik rustgevende hulpmiddelen zoals Feliway-verstuivers, aromatherapie of zachte muziek om stress te verminderen.
  • Laat je kat wennen aan de nieuwe geluiden en bewegingen van de baby door haar op afstand te laten observeren en haar te belonen voor kalm gedrag.

3. Krabben aan meubels

  • Krabben is natuurlijk gedrag waarmee katten hun geur verspreiden en stress verminderen. Bied voldoende krabmogelijkheden, zowel horizontale (zoals kokosmatten) als verticale krabpalen.
  • Plaats krabpalen strategisch: bij de slaapplek van je kat en op plekken waar ze al krabt.
  • Maak krabpalen aantrekkelijk door ze in te wrijven met kattenkruid of valeriaan.

4. Overmatig Miauwen

  • Katten miauwen om aandacht te vragen, verveling aan te geven of stress te uiten. Probeer te achterhalen waarom je kat zoveel miauwt.
  • Zorg voor voldoende mentale stimulatie met voederpuzzels en dagelijkse speelsessies.
  • Let op of je kat misschien honger heeft of haar eetroutine verstoord is door de komst van de baby.
  • Als het miauwen plotseling extreem wordt, laat haar dan controleren door een dierenarts om medische oorzaken uit te sluiten.

Wees geduldig

Gedragsverandering bij katten los je niet in één dag op. Het kost tijd, geduld en een consequente aanpak om je kat te helpen zich opnieuw veilig te voelen. Start met de basis: zorg voor een medische controle om gezondheidsproblemen uit te sluiten, observeer haar gedrag goed en pas waar nodig de leefomgeving aan. Houd een dagboek bij van het gedrag van je kat om patronen te herkennen en te zien welke aanpassingen effect hebben.

Als je merkt dat je kat blijft worstelen met stress of probleemgedrag, kan professionele begeleiding het verschil maken. Ik help je graag met praktische en op maat gemaakte adviezen om je kat weer gelukkig te maken in haar veranderde omgeving.

Heb je hulp nodig bij de gedragsproblemen van jouw kat? Plan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek met me in. Dan geef ik je inzicht in de stappen die je kan zetten om het vervelend gedrag van jouw kat op te lossen.

Wil je de stress van jouw kat verlagen?

Wil jij leren hoe je het stressniveau van jouw kat kunt verlagen en gedragsproblemen kunt voorkomen?

Schrijf je dan gratis en vrijblijvend in voor de ‘Workshop voor een stressvrije kat’.

De workshop is volledig afgestemd op de vragen en specifieke situaties van de deelnemers. Dus geen vage theorieën maar wel praktisch toepasbare stappen die jij kan zetten om de stress en het gedrag van jouw kat aan te pakken. Wil je graag meedoen met de workshop?

Ik kijk ernaar uit om je te helpen en je kat weer gelukkig te zien! 🐾

gedragsproblemen
Gedragsproblemen bij katten komen vaak voor. Je hoeft dit niet alleen op te lossen. Ik ben er voor je.

Extra inspiratie

Hieronder vind je een aantal linken naar andere episodes van de podcast met extra inspiratie:

Linken en leuke extra’s

>>>>> Wil je geen enkele aflevering van de podcast missen? Abonneer je dan nu via je favoriete podcastkanaal (Spotify – Apple podcast – …).

En je kan de podcast ook bekijken als video op YouTube als je mij liever in actie ziet. En pssst, vergeet je niet gelijk te abonneren op mijn YouTube kanaal hé.

>>>>> Wil je nog meer advies over katten? Schrijf je dan hier in voor de CAT TAILS nieuwsbrief.

En volg me op:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *