Sommige katten zijn geobsedeerd door eten. Dat kan komen door hun verleden, zoals bij Ollie, een kat die ondervoed was in het asiel en nu alles doet om eten te bemachtigen. In deze blog deel ik tips en oplossingen die ik besprak in mijn podcast, samen met Chantal van David’s Voerbak, een expert op het gebied van kattenvoeding. Lees verder voor inzichten over voeding en gedrag die jouw kat kunnen helpen rust te vinden.
Waarom sommige katten geobsedeerd zijn door eten
Een verleden van ondervoeding, zoals bij Ollie, kan ervoor zorgen dat een kat altijd angst heeft om niet genoeg te eten te krijgen. Dit gedrag wordt vaak versterkt door stress, frustratie of verveling. Katten kunnen instinctief reageren alsof ze moeten overleven, zelfs als er altijd eten beschikbaar is. Dit zorgt ervoor dat katten geobsedeerd door eten geraken.
Voedingstips: Wat en hoe je jouw kat het beste kunt voeren
1. Kies voeding die verzadigt
Eiwitrijk en vochtrijk voedsel helpt je kat langer verzadigd te blijven. Droge brokjes vullen minder goed en kunnen de focus op eten versterken.
2. Geen doorlopend buffet
Geef je kat op vaste momenten eten in plaats van de hele dag toegang tot brokjes. Dit voorkomt dat ze blijven eten uit verveling of uit een focus op eten of een hongergevoel. Hiermee zorg je ook voor een optimaler gewicht en gezondheid van je kat.
3. Maak gebruik van voerpuzzels
Voerpuzzels bootsen het natuurlijke jachtgedrag van katten na. Het eten wordt een uitdaging, wat mentaal stimulerend en stressverlagend werkt. De focus op eten kan hierdoor ook afnemen waardoor jouw kat minder geobsedeerd is door eten.
Gedrag: Waarom routine en verrijking belangrijk zijn
1. Routine vermindert stress
Katten zijn gewoontedieren. Ze ervaren minder stress als hun dagelijkse ritme voorspelbaar is. Bijvoorbeeld: geef je kat eten in een vaste volgorde (opstaan → voeren). Een afwijking in volgorde kan meer stress veroorzaken dan een afwijking in tijdstip. Bijvoorbeeld: je hebt de gewoonte om je kat altijd eten te geven als je opstaat. Als je op een dag jouw kat niet direct eten geeft maar eerst de was insteekt, zal ze hiervan meer stress ervaren dan dat je een uurtje later opstaat.
2. Geef je kat controle
Zorg voor meerdere voerplekken zodat jouw kat geen angst heeft dat een andere kat het eten inpikt. Dit kan de focus op eten verminderen.
3. Verrijking maakt het verschil
Naast voeding stimuleren spelletjes, kruiden (zoals valeriaan) en jachtspelletjes het natuurlijke gedrag van je kat. Dit helpt verveling en frustratie te voorkomen. En helpt dus ook wanneer je kat geobsedeerd is door eten.
Wat te doen bij aanhoudende problemen?
Twijfel je over de voeding van je kat? Dan kan een consult met een expert zoals Chantal van David’s Voerbak een verschil maken. Neem een kijkje op haar website voor gratis tips en informatie over haar begeleiding.
Gedragsproblemen blijven aanhouden? Boek dan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek met me in. Daarin geef ik jouw inzicht in de stappen die je kan zetten om het gedrag te verbeteren.
Wil jij een gelukkiger en stressvrij leven voor jouw kat?
Wil jij leren hoe je de stress signalen van je kat herkent? Welke stress factoren in huis haar gedrag bepalen? En hoe je een ontspannen omgeving voor je kat creëert?
Schrijf je dan gratis en vrijblijvend in voor de ‘Workshop voor een stressvrije kat’.
De workshop is volledig afgestemd op de vragen en specifieke situaties van de deelnemers. Dus geen vage theorieën maar wel praktisch toepasbare stappen die jij kan zetten om de stress en het gedrag van jouw kat aan te pakken. Wil je graag meedoen met de workshop?
Extra inspiratie
Hieronder vind je een aantal linken naar andere episodes van de podcast met extra inspiratie:
- Aflevering 6: De meeste etensbakjes staan verkeerd
- Aflevering 15: Hebben katten een besef van tijd?
- Aflevering 42: Hoe laat ik mijn kat afvallen?
Linken en leuke extra’s
>>>>> Wil je geen enkele aflevering van de podcast missen? Abonneer je dan nu via je favoriete podcastkanaal (Spotify – Apple podcast – …).
En je kan de podcast ook bekijken als video op YouTube als je mij liever in actie ziet. En pssst, vergeet je niet gelijk te abonneren op mijn YouTube kanaal hé.
>>>>> Wil je nog meer advies over katten? Schrijf je dan hier in voor de CAT TAILS nieuwsbrief.
En volg me op: