Als kattenliefhebber en gedragstherapeut blijf ik constant leren. Of het nu via cursussen, boeken, wetenschappelijke artikels of dagelijkse ervaringen is, ik neem alles in me op om mijn werk en mijn coaching voor kattenbaasjes te verbeteren. In deze blog deel ik mijn belangrijkste inzichten van het afgelopen jaar. Je vindt hier waardevolle tips die je direct kunt toepassen om je kat een gelukkiger en stressvrij leven te geven.

Geen enkele kat is hetzelfde

Een van de belangrijkste lessen die ik opnieuw bevestigd zag, is dat elke kat uniek is. Zelfs de beste algemene adviezen moeten altijd aangepast worden aan de individuele behoeften en voorkeuren van een kat. Zo ontdekte ik dat sommige katten zich juist prettiger voelen in een gesloten kattenbak, ondanks dat open bakken meestal worden aangeraden. Het blijft essentieel om goed naar je kat te kijken en te experimenteren met wat voor haar werkt.

Creatieve oplossingen voor kattenbakken

Wist je dat een Collect&Go-box perfect kan dienen als kattenbak? Toen ik een klant adviseerde om een extra bak toe te voegen, moedigde ik hen aan om eerst rond te kijken naar wat ze al in huis hadden. Zoals bijvoorbeeld een grote, doorzichtige opbergdoos zonder deksel. Wat bleek? Een Collect & Go box vond de kat ook ideaal. Soms is een beetje creativiteit genoeg om de kat op een bak te krijgen. En dat is de belangrijkste start. Want van zodra ze op de bak gaat, kunnen we die bak geleidelijk aan vervangen door een ‘echte’ kattenbak.

HERINTRODUCTIE: meer bufferzones werken beter

Wanneer katten opnieuw aan elkaar worden voorgesteld, bijvoorbeeld na een conflict of een lange scheiding, is het beter om met twee bufferzones te werken. Een dubbele barrière, zoals twee deuren of afscheidingen, biedt een extra veilige marge voor als er per ongeluk eentje ontsnapt. En geloof me, dit is sneller gebeurd dan gedacht. Drie verschillende klanten hebben het vorig jaar voor gehad. Jammer, want dan moeten we weer een paar stappen terug zetten in het behandelplan. Dus beter een extra afscheiding. Dit geeft beide katten meer rust en ruimte om te wennen.

Stressfactoren van katten opsporen

Sommige katten verbergen hun stress verrassend goed, maar probleemgedrag komt vaak niet direct aan de oppervlakte. Bij een kat kostte het drie consulten voordat we ontdekten dat een buitenkat de grootste stressfactor was. Door gerichte opdrachten aan de eigenaar konden we dit gedrag effectief aanpakken. Het bewijst hoe belangrijk het is om goed te observeren en mogelijke oorzaken niet over het hoofd te zien.

Verschillende beloningen voor verschillende katten

Niet elke kat is gevoelig voor dezelfde beloning. Terwijl sommige katten dol zijn op vloeibare snacks, geven anderen de voorkeur aan spelen of aandacht. In mijn coaching zoek ik altijd naar wat voor elke kat het beste werkt, zodat we positieve resultaten kunnen boeken.

Mijn werkwijze: Motiveren en ondersteunen

Ik ben voortdurend bezig mijn coaching te optimaliseren. Wat ik leerde:

Huisbezoeken: Hoewel niet noodzakelijk, geven huisbezoeken extra inzicht in de omgeving van de kat. Dit helpt zowel mij als de eigenaar om gerichter te werken.

Opvolggesprekken: Wekelijkse of tweewekelijkse contactmomenten helpen kattenbaasjes om gemotiveerd te blijven. Ze voelen dat ze er niet alleen voor staan.

WhatsApp-ondersteuning: Deze snelle communicatielijn zorgt ervoor dat ik direct kan inspelen op acute situaties, zoals een onverwachte confrontatie tussen katten.

Een blik vooruit: Een stressvrij leven voor jouw katten

In 2025 wil ik al mijn tips over stressverlaging bij katten bundelen. Denk aan thema’s zoals:

  • Budgetvriendelijke manieren om stress te reduceren.
  • Het verlagen van angst voor bezoekers.
  • Verbeteringen aan de leefomgeving van je kat zodat zij zich veiliger voelt.

Wil jij leren hoe je de stress signalen van je kat herkent? Welke stress factoren in huis haar gedrag bepalen? En hoe je een ontspannen omgeving voor je kat creëert?

Schrijf je dan gratis en vrijblijvend in voor de ‘Workshop voor een stressvrije kat’.

De workshop is volledig afgestemd op de vragen en specifieke situaties van de deelnemers. Dus geen vage theorieën maar wel praktisch toepasbare stappen die jij kan zetten om de stress en het gedrag van jouw kat aan te pakken. Wil je graag meedoen met de workshop?

De stress van katten verlagen, bleek dé game changer bij het oplossen van pronbleemgedrag bij mijn klanten in 2024.

Extra inspiratie

Hieronder vind je een aantal linken naar andere episodes van de podcast met extra inspiratie:

Linken en leuke extra’s

>>>>> Wil je geen enkele aflevering van de podcast missen? Abonneer je dan nu via je favoriete podcastkanaal (Spotify – Apple podcast – …).

En je kan de podcast ook bekijken als video op YouTube als je mij liever in actie ziet. En pssst, vergeet je niet gelijk te abonneren op mijn YouTube kanaal hé.

>>>>> Wil je nog meer advies over katten? Schrijf je dan hier in voor de CAT TAILS nieuwsbrief.

En volg me op:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *