Wat kan je doen als je ene kat je andere kat aanvalt? In deze aflevering wil ik je een inkijk geven in een echte case die ik behandelde met een kattenbaasje. Ze vroeg me wat ze kon doen omdat haar ene kat de andere kat aanvalt. Ik heb haar begeleid in een gedragstraject om haar opnieuw vriendjes te laten worden. 

SITUATIESCHETS WAARIN ENE KAT DE ANDERE KAT AANVALT

Voor ik helemaal in de oplossingen duik, wil ik eerst even de case aan jou schetsen. Want ik heb zelden een standaard aanpak. Elke kat is namelijk uniek en anders. En een standaard aanpak helpt dan niet altijd.

Het kattenbaasje dat me contacteerde had zelf een jonge kat van nog geen jaar oud. Die was heel speels en vrolijk en kwam veel knuffelen. Haar vriend had een 5 jaar oude kat die het liefst rustig lag te slapen in de zetel.

Ze hadden de katten al eens bij elkaar gezet om kennis te laten maken met elkaar. Want ze wilden een kat niet een heel weekend alleen laten als ze bij elkaar waren.

De 2 katten hadden elk hun eigen kamer en ze maakten geleidelijk aan kennis met elkaar.

De jongste was heel nieuwsgierig en zocht toenadering. Ze wilde spelen. Maar de oudste kat had daar geen zin in.

Na enkele weken valt de oudste kat de jongste plots aan en krabt in haar oog. 

De 2 katten worden terug apart gezet. Maar de baasjes zoeken een oplossing want ze hebben plannen om binnen enkele weken te gaan samenwonen.

De baasjes woonden te ver om voor elke coaching langs te gaan dus we besloten om het volledige traject online te doen. We zouden de voorbereidingen en de stappen samen bespreken in een videocall. Zodat ze goed wisten wat ze moesten doen, hoe ze dat zo simpel mogelijk konden doen en hoe ze zoveel mogelijk rekening konden houden met wat het beste was voor de katjes. En van zodra ze aan de slag gingen met de herintroductie, konden ze me ook dagelijks vragen stellenen filmpjes doorsturen via WhatsApp. Ik vind het belangrijk dat ze continu mijn begeleiding hebben als ze vragen hebben, even vast zitten, bevestiging willen of het wel goed gaat of niet. Want een herintroductie bevat heel wat trainingsessies met je katten. En dan is het fijn als er iemand even meekijkt en je extra tips kan geven om sneller resultaat te boeken.

VOORBEREIDING EN VERHUIS

Als de ene kat de andere kat aanvalt, is dat een zeer gevaarlijke situatie. Er kunnen gewonden valen. De eerste cruciale stap is dan ook om het gevaar te elimineren en de emoties en stress te laten zakken. Het zien van de andere kat lokte namelijk heftige reacties uit. Het had dan ook geen zin om een heel herintroductietraject te starten als de de kans bleef bestaan dat de katten elkaar konden aanvallen. Want dan is het proces al gedoemd om te mislukken. We willen tijdens dit traject positieve associaties creëren in de hersenen van de katten. En dat is lastig als hun lijfje vol stress zit en alleen maar wil aanvallen.

Om de stress te laten dalen, moeten we de stressfactor volledig verwijderen. Dit betekent dus: hen volledig apart zetten. Op dit moment was dit nog gemakkelijk omdat de baasjes nog niet samenwoonden.

En we zorgden ervoor dat de leefomgeving van de katten volledig naar hun zin uitgerust was. Zodat ze het enorm veilig en comfortabel vonden.

Die veilige leefomgeving kozen we niet zomaar uit. We hielden al rekening met de komende verhuis. Zodat de katten niet te veel van kamer en leefomgeving moesten veranderen want dit zou alleen maar voor extra stress zorgen. Wat hebben we gedaan?

De jongste kat zou naar het huis van de oudste verhuizen. En de eerste weken zouden ze ook daar nog apart leven. Zodat de jongste kat eerst kon wennen aan haar nieuwe huis vooraleer ze opnieuw kennis zou maken met de oudste kat. In die kamer zou de oudste kat vanaf nu dus niet meer mogen komen.

Maar we hadden voor de oudste kat een geweldige leefomgeving gecreëerd in een andere kamer, de kamer waar ze hoofdzakelijk zou verblijven als de jongste kat verhuisde. Dit hebben we enkele weken voor de effectieve verhuis al geïnstalleerd zodat de kat op haar eigen tempo kon wennen aan deze kamer. En haar routine en leefomgeving niet van de ene op de andere dag zouden veranderen. 

En dit werkte. Want de oudste kat spendeerde uit zichzelf meer en meer tijd in die ene kamer en voelde zich daar super goed.

En tegelijkertijd daalde ook de stress van de jongste kat in haar veilige en vertrouwde leefomgeving.

Daarnaast hebben we de katten voorbereid op de verhuis zelf. Zoals bijvoorbeeld geleidelijk aan spullen inpakken, een verhuiskamer in het oude huis voor de jongste kat installeren voor de dag van de verhuis, wanneer de jongste kat verhuizen, enzoverder.

We hebben alles tot in detail voorbereid zodat de baasjes zich geen zorgen meer moesten maken om de katen maar zich konden concentreren op het regelen van de verhuis zelf.

De verhuis zelf en de eerste weken erna zijn super vlot verlopen.

HERINTRODUCTIE ALS KATTEN ELKAAR AANVALLEN

Na enkele weken waren de katten ontspannen en op hun gemak in hun eigen leefruimte. Ze konden de andere kat wel horen maar ze waren op hun gemak. We konden starten met de eigenlijke herintroductie.

De kattenbaasjes hebben eerst geuren uitgewisseld op het tempo van hun katten. En daarna een gezamenlijke geur gecreëerd in alle leefomgevingen.

Vervolgens hebben we het zintuig zien toegevoegd. De kattenbaasjes hadden hiervoor een geweldige constructie gemaakt zodat ze elkaar konden zien vanop een afstand maar elkaar niet konden aanraken. En elkaar dus ook niet konden aanvallen. En de baasjes behielden de controle over de afstand en over de situatie. 

Ze maakten enorme vorderingen. Maar toen stuurden ze me een filmpje van een trainingsessie.

Ik was zo blij dat ze me dit filmpje bezorgden. Ze deden het zo goed! Ze hadden alle instructies en tips opgevolgd.

En ik vroeg hen hoe zij vonden dat het ging. Hoe ze dachten dat de katten zich voelden. Ze antwoordden me dat het voor hun gevoel heel goed ging en dat de katten ontspannen waren in elkaars nabijheid.

Maar in het filmpje zag ik iets anders.

Ik zag aan de lichaamstaal van de oudste kat dat ze net niet op haar gemak was. Ze keek veel naar de jongste kat, ze was wat moeilijker af te leiden dan de vorige keren, ze bleef redelijk laag bij de grond en bewoog eerder traag. Allemaal tekenen van stress.

We hebben dus een stapje terug gezet. Dit wil zeggen dat we de afstand voor de katten terug vergroot hebben. En de lichaamstaal van de oudste kat veranderde. Ze was terug meer op haar gemak. Ze was niet meer zo geïnteresseerd in de andere kat maar alleen nog maar in het lekkers dat haar baasje vasthield. En als ze naar de andere kat keek, duurde dat maar enkele seconden voor ze zich terug focuste op het lekkers. Haar staart zwiepte omhoog en ze stond of zat mooi rechtop.

Door dit stapje terug te zetten hebben de baasjes vooruitgang geboekt. Want nu komen de katten zonder problemen dicht bij elkaar. Er zit voorlopig nog een scheiding tussen maar die gaan we vanaf nu geleidelijk aan verwijderen. En ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt. Want zij doen dat zo ongelofelijk goed! En ik heb enorme bewondering voor de manier waarop ze het aanpakken en de tijd die ze ervoor vrijmaken. Dat verwarmt mijn hart.

En ik ben ook zo dankbaar dat ik mijn steentje heb kunnen bijdragen. Dat ik hen inzichten heb kunnen geven in de heel subtiele lichaamstaal van hun katten zodat ze nu veel sneller zien wanneer ze te snel gaan voor hun kat. Of wanneer er eentje niet helemaal op haar gemak is. 

Want ze zeiden me dat ze tot dan toe alleen maar door hadden dat een kat stress had als die blies, gromde of uithaalde met haar klauwen. Maar ze hadden geen idee van alle eerdere signalen. En op het moment dat één van hun katten blies of uithaalde – wat ze in het begin meemaakten – was het al te laat. Dan hadden ze te maken met aanvallen van de ene naar de andere kat van zodra ze elkaar zagen. En nu zitten ze rustig in elkaars buurt te eten.

HULPMIDDEL ALS JE ENE KAT JE ANDERE KAT AANVALT

Wil jij ook meer inzicht krijgen in de subtiele lichaamstaal van jouw kat? Film dan je kat. Herbekijk het filmpje kritisch en in detail. En neem er mijn gratis Ladder van agressie bij. 

Deze ladder geeft je meer inzicht in de subtiele lichaamstaal die voorafgaat aan agressie. Zodat je blazen, grommen en aanvallen tussen je katten kan voorkomen.

Wat doen als de ene kat de andere kat aanvalt?
Als je ene kat je andere kat aanvalt, doe je best een herintroductie om te voorkomen dat er gewonden vallen.

Extra inspiratie

Hieronder vind je een aantal linken naar andere episodes van de podcast met extra inspiratie:

Linken en leuke extra’s

>>>>> Wil je geen enkele aflevering van de podcast missen? Abonneer je dan nu via je favoriete podcastkanaal (Spotify – Apple podcast – …).

En je kan de podcast ook bekijken als video op YouTube als je mij liever in actie ziet. En pssst, vergeet je niet gelijk te abonneren op mijn YouTube kanaal hé.

>>>>> Wil je nog meer advies over katten? Schrijf je dan hier in voor de CAT TAILS nieuwsbrief.

En volg me op:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *