Sommige katten wennen meteen aan elkaar. Bij anderen duurt het een tijdje voor ze een klik hebben. En nog anderen hebben direct een scheve relatie.

Heel frustrerend voor de katten en hun baasjes. Want niemand in huis loopt gelukkig of rustig rond. Zowel de katten als de baasjes zijn continu op hun hoede. Want er zou zomaar eens gegromd, geblazen of zelfs gevochten kunnen worden. En dan moet je als baasje er snel bij zijn om te voorkomen dat er gewonden vallen.

En zeker als je het huis uit gaat, ben je geen seconde gerust. Je zet hen apart maar het is geen leven zo met elke kat in een andere kamer. En jij die je aandacht moet verdelen. 

Herken je dat? Wel dan ben je zeker niet alleen. En in deze aflevering deel ik met jou graag mijn stappenplan om katten te laten wennen aan elkaar.

Waarom wennen sommige katten vlot en is het bij andere katten direct ruzie?

De voorouders van onze katten waren solitaire jagers. Dit betekent dat ze voor hun overleving volledig op zichzelf aangewezen waren. Ze moesten weten waar ze de beste prooien konden vinden in hun territorium.

Dit instinct zit ook in onze huiskatten nog in. Een nieuwe kat in hun territorium betekent dus instinctief een bedreiging. Want dan zijn er minder prooien beschikbaar voor elke individuele kat.

Daarom reageren sommige huiskatten zo fel op de komst van een nieuwe kat in huis. En is aan elkaar wennen een moeizaam proces.

Dit betekent niet dat katten niet sociaal zouden zijn of niet kunnen samenleven met andere katten. Zij kunnen dit absoluut wel.

Alleen moet je rekening houden met hun instincten en met hun proces om te wennen aan elkaar.

Maakt het leeftijdsverschil iets uit om te wennen?

Dit kan een invloed hebben maar hoeft geen breekpunt te zijn. 

Een oudere kat voelt zich natuurlijk wat kwetsbaarder als het op overleving aankomt. Ze wordt misschien wat minder snel en vangt misschien minder makkelijk prooien. Ondanks het feit dat onze katten hun eten gewoon voorgeschoteld krijgen, kunnen onze huiskatten toch instinctief de andere kat als een bedreiging zien voor hun voedsel en overleving.

Daarnaast wil een oudere kat vaak veel rust. En zo’n energiek kitten in de buurt die continu met jou wil spelen, verstoort die rust. Dit kan frustrerend zijn voor sommige katten.

En tenslotte kan een oudere kat ouderdomskwaaltjes hebben waardoor ze zich meer oncomfortabel of zelfs pijn voelt. Denk maar aan de klassieker artritis. Dan kan het ook pijnlijk zijn als een kitten op jou springt. Gevolg: de kat onthoudt dat de kitten gevaarlijk is want als zij in de buurt is, voelt de kat pijn. En deze negatieve associatie wordt supersnel opgebouwd en is moeilijk af te leren erna.

Dus leeftijdsverschil kan een impact hebben maar daarom is de relatie niet op voorhand gedoemd om te mislukken.

Maakt het geslacht iets uit?

Als beide katten gecastreerd of gesteriliseerd zijn, zou dit weinig invloed mogen hebben. Als dit niet het geval is, dan kunnen hormonen een behoorlijke impact hebben op het proces om te wennen aan elkaar.

Stappenplan om katten te laten wennen aan elkaar

1. Ontstressen

Het heeft geen zin om een (her)introductie te doen als jouw katten stress hebben. Dan leren ze niet gemakkelijk en zullen ze geen positieve associaties opbouwen.

Dit ontstressen doe je het best door de katten volledig te scheiden van elkaar. Zodat ze elkaar niet kunnen ruiken of zien of aanraken. Als ze elkaar kunnen horen, is dat niet erg. 

Zorg dat deze ruimte ongelofelijk veilig en comfortabel is. En dat ze daar al hun bronnen hebben staan zoals eten, drinken, kattenbakken, slaapplaatsen, krabmogelijkheden, verstopplaatsen, …

Laat jouw katten apart leven tot ze zich helemaal rustig en veilig voelen in hun leefruimte. En ze dit ook zijn als ze de andere kat horen.

2. Geur introduceren

Het eerste zintuig dat we erbij voegen, is de reukzin.

Geuren zijn heel belangrijk voor katten. Ze gebruiken geuren ook als communicatiemiddel met andere katten en met zichzelf. 

Introduceer eerst geleidelijk aan de geur van de andere kat. Als jouw kat volledig gewend is aan deze ‘vreemde’ geur, creëer je een gemeenschappelijke geur. Dit doe je door de geuren van de katten te mixen.

De katten blijven tijdens deze stap nog in hun aparte leefruimte en kunnen de andere kat niet zien of aanraken. Ga pas naar de volgende stap als jouw katten volledig ontspannen zijn bij de geur van de andere kat en de gemeenschappelijke geur.

3. Elkaar zien

De katten blijven nog steeds in hun aparte ruimte. Maar je zorgt dat ze elkaar vanop een afstand kunnen zien. Zorg ook dat ze elkaar niet kunnen aanraken tijdens deze hele stap.

Maak tegelijkertijd positieve associaties met beloningen zodat ze leren dat het heel leuk is om de andere kat te zien.

Als jouw katten ontspannen en gelukkig zijn, kan je geleidelijk aan de afstand van het zien verkleinen. Maar tijdens deze hele stap kunnen ze elkaar niet aanraken. 

4. Elkaar aanraken

Je geeft de katten de ruimte om toenadering te zoeken tot elkaar

Doe dit gecontroleerd en zorg dat je de kat altijd kan afleiden om de afstand terug te vergroten als een kat niet op haar gemak is.

Maak ook hier weer positieve associaties door te belonen.

5. Eventueel elkaar ‘proeven’

Als de katten comfortabel zijn als je in elkaars buurt zijn, kan je hen permanent in dezefde ruimte(s) laten. Misschien zullen ze elkaar wassen of samen slapen. Maar als dit nooit gebeurt, dan is dit prima. Streef naar het accepteren van elkaar en geen ruzie maken. Maar leg je lat niet te hoog door te verwachten dat ze samen slapen of elkaar wassen. Sommige katten zullen nooit dit stadium bereiken. En dat is niet erg. Het belangrijkste is dat ze ontspannen samenleven in dezelfde ruimte(s).

EXTRA TIPS OM SNELLER RESULTAAT TE BEHALEN

1. Respecteer het tempo van jouw katten

Sommige katten zullen sneller dit proces van wennen doorlopen. En anderen hebben wat meer tijd nodig. Maar forceer hen niet want dan is een negatieve associatie snel gelegd en moet je enkele stappen in het proces terug zetten.

2. Word een expert in de lichaamstaal van jouw katten

Katten gebruiken een andere lichaamstaal dan mensen. Hun signalen zijn veel subtieler en anders dan onze lichaamstaal. En je kan deze signalen vaak niet zien als je niet weet waarnaar je moet kijken.

Als een kat blaast of gromt, weten we direct dat de kat zich niet goed voelt. Maar deze signalen zijn al laatste redmiddeltjes voor de kat. Zij hebben een heel arsenaal aan eerdere signalen die wij niet herkennen. Pas als we het grommen en blazen zien, grijpen we in. Maar dat is te laat. Want jouw kat ervaart enorme stress en heeft op dit moment negatieve associaties met de andere kat gelegd. Gevolg: je moet weer enkele stappen achteruit in het proces. En soms moet je zelf helemaal opnieuw beginnen.

Om te zorgen dat jouw proces van wennen een succes wordt, moet je dus goed kunnen zien wanneer jouw kat zich op haar gemak voelt en wanneer ze stress heeft. 

Om je hierbij te helpen, heb ik een e-book gemaakt over de lichaamstaal van je kat. Je leert er alle signalen van haar lichaamstaal en hoe jij terug kunt praten met jouw kat in haar taal. Zodat je haar op haar gemak kan stellen als ze een beetje stress heeft.

Wil je meer details over het proces van wennen aan elkaar?

Wil jij jouw katten graag vriendjes laten worden? Wil je dat ze rustig en vredig in dezelfde ruimte kunnen samenleven?  Zodat je niet meer bang hoeft te zijn voor gevechten in huis?

Dan ondersteun ik je daar met veel plezier in.

Je kan kiezen om volledig zelf aan de slag te gaan. En dan heb ik voor jouw een handleiding die jou stap voor stap begeleidt tijdens het hele proces. In de handleiding vind je alle stappen per zintuig en nuttige tips zodat jij meer kans hebt op succes.

Als je liever mijn begeleiding wil tijdens het proces, sta ik met veel plezier aan jouw zijde. We gaan dan samen aan de slag met het gewenningsproces. Je krijgt uitgebreide informatie per stap en haalbare tips & advies op maat van jouw katten en jouw situatie. En ik ondersteun je continu via WhatsApp zodat je er niet alleen voor staat.

Interesse in een kattencoach aan je zijde? Boek dan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek met me in. Dan vertel ik je graag meer over mijn aanpak. En kan je voelen of ik match bij jou en jouw katten.

Wennen - katten laten wennen aan elkaar en de beste vriendjes laten worden in plaats van vachten met elkaar
Geen gegrom, geblaas of gedachten meer in huis. Maar katten die vredig samenleven.

Extra inspiratie

Hieronder vind je een aantal linken naar andere episodes van de podcast met extra inspiratie:

Linken en leuke extra’s

>>>>> Wil je geen enkele aflevering van de podcast missen? Abonneer je dan nu via je favoriete podcastkanaal (Spotify – Apple podcast – …).

En je kan de podcast ook bekijken als video op YouTube als je mij liever in actie ziet. En pssst, vergeet je niet gelijk te abonneren op mijn YouTube kanaal hé.

>>>>> Wil je nog meer advies over katten? Schrijf je dan hier in voor de CAT TAILS nieuwsbrief.

En volg me op:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *